Novosti
PROGLAŠENO STANJE ELEMENTARNE NEPOGODE

Šteta od svibanjskih poplava u Slavoniji veća od 84 milijuna kuna
Objavljeno 15. svibnja, 2014.

Vezani članci

RIJEKE NIKAKO DA SE POVUKU

Bore se s poplavom već dva tjedna

Zbog velikih šteta koje su izazvale poplave u Slavoniji početkom svibnja osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić za tu je županiju proglasio stanje elementarne nepogode. Velike količine oborina, koje su 3. i 4. svibnja neprekidno padale gotovo 35 sati te bile praćene jakim vjetrom i tučom, izazvale su poplave i velike štete u Osječko-baranjskoj županiji. Kako se doznaje iz kabineta župana Šišljagića, prema prvim priopćenjima gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području Belišća, Đakova, Našica, Bilja, Čepina, Đurđenovca, Gorjana, Koške, Magadenovca, Podravske Moslavine, Popovca, Punitovaca, Strizivojne, Viljeva, Vladislavaca i Vuke, nastala je šteta na 26.105 hektara poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada, ribnjacima te gospodarskim i stambenim objektima s postotkom oštećenja većim od 30 posto, a ukupna šteta procijenjena je na 84,611.518,28 kuna.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda sada su dužna za svoje područje hitno pokrenuti postupak konačne procjene nastale štete. Nakon prikupljanja i analize podataka konačno izvješće o šteti Županija će dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima kako bi se osigurala naknada štete.

Proglašeno je stanje elementarne nepogode i za područje Općine Čeminac zbog štete na dugogodišnjim nasadima nastale zbog tuče 1. svibnja. U općini Čeminac šteta je nastala na 59.180 stabala jabuka, šljiva i višanja s postotkom oštećenja od 30 do 100 posto, a procjenjuje se na 1,837.654,20 kuna.(D.Pav.)

26.105

hektara poljoprivrednih kultura i drugog bilo je zahvaćeno poplavom početkom svibnja

Možda ste propustili...