Crna kronika
VRHOVNI SUD SMANJIO KAZNU M. MARINKOVIĆU

Tri godine zatvora za mučenje
hrvatskih redarstvenika 1991.
Objavljeno 14. svibnja, 2014.

OSIJEK - Milanu Marinkoviću (66) iz Borova Sela Vrhovni je sud smanjio kaznu na tri godine zatvora za ratni zločin u kojem je sudjelovao u mučenju hrvatskih redarstvenika 1991. godine. Županijski sud u Osijeku 2012. godine osudio ga je na tri i pol godine zatvora.

Vrhovni sud djelomično je uvažio žalbe optuženika da je prvostupanjski sud nedovoljno cijenio činjenicu da su i brojne druge, do sada neidentificirane osobe, a svakako Jovan Jakovljević, sudjelovale u fizičkom zlostavljanju oštećenika zbog čega se velike patnje oštećenika ne mogu pripisati isključivo Marinkoviću.

- Zbog toga, imajući u vidu i da se radi o do sada neosuđivanoj osobi, ovaj Vrhovni sud ocjenjuje da doista treba primijeniti odredbe o ublažavanju kazne te optuženika osuditi na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, koja potpuno odgovara okolnostima konkretnog slučaja i ličnosti samog optuženika - navodi se u obrazloženju smanjene presude Vrhovnog suda.

Milan Marinković osuđen je u slučaju koji je izdvojen iz optužnice za više osoba, no suđeno je samo Marinkoviću jer je jedino on dostupan pravosuđu. Dok su patrolirali kroz Borovo Selo, na policajce PU Osijek Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića 2. svibnja 1991. iz vatrenog su oružja zapucali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Obojica su bila teško ranjena i zarobljena. Marinković je osuđen jer je dva ranjena policajca, bez pružanja nužne medicinske pomoći, vezao i zatočio, a zatim im, suprotno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, prekrio glave dekama te ih tukao letvama, rukama i nogama po tijelu, zbog čega su trpjeli snažnu bol i zadobili nove ozljede. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 11. studenoga 2010. do 1. veljače 2012. godine.S.Lacić

KRVAVA AKCIJA OSLOBAĐANJA

Nakon neuspjelih pregovora o oslobađanju dvaju ranjenih i zarobljenih policajaca, u akciju njihova oslobađanja krenuli su hrvatski policajci, koji su u središtu Borova Sela dočekani u zasjedi. Ubijeno ih je 12, a 22 su ranjena.

Možda ste propustili...

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike