Dome slatki dome
OVOGODIŠNJA LAUREATKINJA DAGMAR MENGHELLO

“Maison De Qualite” nagrada za doprinos kvaliteti života odlazi na Palmižanu
Objavljeno 14. svibnja, 2014.
Na otoku škrte zemlje stvoren je botanički vrt s 1.000 vrsta biljaka

Ovogodišnju nagrada za doprinos kvaliteti života Maison De Qualite 2014. udruga Ordre de Saint Fortunat dodijelila je Dagmar Meneghello s Palmižane.

Upravo je to priča koja se proteže kroz pet generacija, ili u 108 godina turizma o obitelji Meneghello, koja broji to vrijeme u uvali Palmižana, na Svetom Klementu, jednom od Paklenih otoka uronjenih u modrinu Jadrana ispred daleko poznatijega Hvara. Maison su do sada dobili: Plavi podrum, Mala hiža, Vina Lovrec, NP Krka, Kraš, Krauthaker, Podravka, Sirana Runolist, Iločki podrumi...

Na otoku škrte zemlje i sušnih razdoblja, gdje bi čak i makija teško uspijevala, zanesenjačke ideje u realnosti mukotrpnog angažmana stvorile su botanički vrt s 1.000 vrsta biljaka.

- Ljepotu jedinstvenog sadržaja kojeg danas prepoznaje najizbirljivija publika, poznavatelji života i naturalnih vrijednosti danas vodi naša milostiva gospođa Dagmar Meneghello, ponosna i vrijedna članica bogomdane stoljetne hvarske obiteljske loze Meneghello – ističe Siniša Križanec, stručnjak iz Kluba Gastronaut.

Kako sama kaže, težak je bio prelazak iz velegrada poput Zagreba na teško dostupnu i onda neposjećenu Palmižanu, mjesto gdje je bila otkinuta od svijeta, od civilizacije i uobičajneih društvenih odnosa. Teško je bilo i ljeti s pranjem rublja u moru i glačanjem peglom na žar. Nastavlja gđa Dagmar dalje: “Za moju je dušu to bilo tako teško, da sam, kako bih opstala, morala na otok dovesti umjetnike i umjetnost.”

Pitamo se je li usamljeni duh doživio afirmaciju unaprijed prepoznajući vrt Raja. U posljednjih 50 godina najistaknutiji umjetnici Hrvatske boravili su na ovom malom škoju i ostavili brojne tragove u svojim djelima, preko boja, misli vodilica, hvalospjeva punog opravdanja. Lateralno meni ostaje otvoreno pak pitanje, može li se krasota i djelo obitelji Meneghello opisati u punom značenju vrijednosti, koju, ako niste izvorno osjetili, niste niti doživjeli. No, doživljaj ipak nije samo prostor, nego čovjek koji ga je stvorio, koji ga održava ili vas širokogrudno dočekuje – zaključio je Križanec.

Slobodan KADIĆ
Možda ste propustili...

NE BACAJTE ISKORIŠTENE VREĆICE

Čaj čisti i hrani

ODRŽAVANJE USISAVAČA

Redovito čišćenje