Novosti
NERAVNOPRAVNOST MEĐU POLITIČARIMA

Žena je u politici upola
manje od zakonske obveze
Objavljeno 12. svibnja, 2014.
Ravnopravnost žena u politici za sada prakticira samo ORaH

Vezani članci

ŽENE NA UPRAVLJAČKIM MJESTIMA

Samo je 17,32 posto žena u upravama dioničkih društava

Kada je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić objavila rezultate istraživanja o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama u hrvatskim tvrtkama, rezultati su bili poražavajući pa se pokazalo da i dalje postoji nejednakost u mogućnosti napredovanja žena u poslovnom svijetu.

Na predstavljanju rezultata istraživanja odmah su se pojavili i političari, zgražajući se nad nejednakosti žena u poslovnom svijetu. Naravno, prešutjeli su da je stanje u politici još gore. Vladajući SDP u Predsjedništvu stranke od 11 članova ima samo jednu članicu - europarlamentarku Biljanu Borzan, od četiri potpredsjednika, jedina je Milanka Opačić od žena, a u središnjem savjetu od 12 predsjednika samo je jedna žena za koju su procjenili da je dovoljno stručna da sjedi na čelu Savjeta za poljoprivredu.

U HDZ-ovom 14-članom Predsjedništvu sjede samo dvije žene. Kninska gradonačelnica Josipa Rimac i bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin. Od šest potpredsjednika stranke od žena je samo Dubravka Šuica, što je ispod prosjeka i menadžmenta hrvatskih tvrtki, gdje u prosjeku dolazi jedna žena na tri muškarca. Ni HNS ne odskače od hrvatskog prosjeka, od 19 članova Predsjedništva pet je žena, što je još dobar prosjek s obzirom na to da su tu i tri ministrice - Vesna Pusić, Andrea Zlatar Violić i Anka Mrak-Taritaš.

Hrvatskim laburistima u Predsjedništvu sjede samo dvije žene, od koje je jedna v.d. tajnice stranke. S obzirom na to da njihovo Predsjedništvo ima devet članova i oni su dosta ispod prosjeka hrvatskog biznisa. HDSSB je čisto “men's club” - od pet osoba u Predsjedništvu nema ni jedne žene.

Jedina stranka koja i na djelu provodi rodnu ravnopravnost je ORaH. Naime, osim što je na čelu stranke Mirela Holy, od dva potpredsjendika jedna je Božana Zadro. Od osam članova Predsjedništva - četiri su žene, a na njihovoj web stranici na kojoj predstavljaju svoje ljude, više je žena nego muškaraca. S obzirom na brzi rast ove stranke, očito je da “žensko” razmišljanje u politici daje rezultate. U saborskim klupama od ukupno 151 zastupnika, samo je 37 žena, a u Vladi RH na čelu 20 ministarstava 16 je muškaraca i četiri žene - Anka Marak-Taritaš, Andrea Zlatar Violić, Milanka Opačić i Vesna Pusić.

Situcija u predstavničkim tijelima na lokanoj razini nije nimalo bolja. Tako u Hrvatskoj na čelu općinskih vijeća sjedi samo 16,1 posto žena, gradskim vijećima predsjedava 22,6 posto žena, a na čelu županijskih skupština je samo 20,7 posto žena. Načelnica općina ima samo 6,8 posto, 7,9 posto gradonačelnica i pet posto županica.

Vuk TEŠIJA
HRVATSKA IMA ŠEST MUŠKARACA I ŠEST ŽENA U EU PARLAMENTU

Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje da su političke stranke dužne poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Osjetnu neuravnoteženost spola zakon smatra ako je zastupljenost jednog spola niža od 40 posto. No ta brojka nije bila dosegnuta na posljednjim europarlamentarnim izborima, kada su 38,4 posto kandidata bile žene, a 61,6 posto muškarci, a od ukupno 28 nositelja kandidacijskih lista bilo je 18 posto žena i 82 posto muškaraca. Zanimljivo je da su glasovi građana nekako “ispravili” nepravilnosti na listama, jer je na kraju, usprkos manjoj zastupljenosti kandidatkinja, u EU parlament izabrano 50-50, odnosno šest žena i šest muškaraca.