Regija
POD VODOM PAŠNJACI NA GAJNI

Sagrađen otok - arka za
zaštićene hrvatske pasmine
Objavljeno 12. svibnja, 2014.

OPRISAVCI - Dugotrajne kiše i nabujala Sava potpuno su preplavile područje zaštićenog krajolika Gajna, između sela Oprisavci i Poljanci, dvadesetak kilometara od Slavonskoga Broda, gdje inače živi stado od šezdesetak podolskih goveda kao kritično ugrožena pasmina te posavski konj, ovca cigaja, crna slavonska svinja i hrvatski ovčar. Okružene savskom vodom sa svih strana, one na posebno sagrađenom otoku od približno 400 četvornih metara, pravoj arki hrvatskih pasmina, zbijene čekaju povlačenje rijeke i ozelenjavanje pašnjaka, gdje provode cijelu godinu. O zaštićenim životinjama proteklih sedam godina zajedno brinu Brodsko ekološko drušvo i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Prije godinu i pol zaposlili su i čuvara Miju Kljusa, koji svakodnevno nadzire i u izvanrednim uvjetima, kao što je poplava, hranu dovozi čamcem.

- Nije lako, prevozim bale slame, danas sam već tri puta veslao, a od obale je to oko 700 metara. Za ukupno stotinjak životinja nema problema ako imaju hrane - kaže Mijo.

No ipak se dogodio incident - ozlijedila se kobila koja je ostala zarobljena na otoku.

- Voda je naglo došla i nije se mogla vratiti. Ne znam što joj se dogodilo, je li ju kljovama razderao nerast, rog goveda, ili nešto treće. Bilo je mnogo krvi pa sam joj malo očistio i previo ranu - kaže Mijo. Srećom, vlasnik je zvao veterinara koji je, kako saznajemo, Mijinim čamcem došao do ozlijeđene kobile i pružio potrebnu pomoć.

Izgrađeni protupoplavni plato spas je za životinje koje su zbog poplave prije četiri godine morale biti evakuirane. Danas je druga priča - zahvaljujući neuobičajenom i odličnom zajedničkom funkcioniranju nevladine udruge i institucije, kaže v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Mario Pavičić. Uz pomoć EU fondova sagradili su i Stan na Gajni, otvoren potkraj prošle godine, koji će ubuduće služiti kao informativno-edukacijski centar. Pripremljene su i ploče za poučnu stazu koje će biti postavljene kada se Sava povuče i kada područje, kako svjedoči Pavičić, dobije novo idilično lice - s travom, zelenilom, cvijećem, stokom koja mirno pase... Marija Radošević

Bez poticaja za teliće i junice

Kada pašnjaci ožive, na njih će i pedesetak grla podolskog goveda Šime Kurkutovića iz Oprisavaca.

- Želio sam spasiti pašnjake pa da budu kakvi su nekada bili. U početku sam dobivao i poticaje, sada za teliće i junice više ne - kaže Kurkutović, koji je do sada uglavnom pomlađivao stado. No kako je riječ o poslu koji se baš i ne isplati (kod telića je mala količina mesa, a premda je iznimno kvalitetno prodaje se po nižim cijenama), razmišlja o križanju podolskog goveda s francuskim govedom charolais, čime dobiva na mesnoj masi i isplativo je za prodaju.

Posebno sagrađeni otok površine je oko

400

četvornih metara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike