Ekonomija
KRENULE PRVE BERBE

Rajčice iz beljskih staklenika osvajaju hrvatsko tržište
Objavljeno 13. svibnja, 2014.
Struka je ocijenila da je beljska rajčica među najboljima u Hrvatskoj

Grapolo i beef rajčice uzgojene u beljskom stakleniku Mitrovac osvajaju hrvatsko tržište.

Dva mjeseca nakon što je, krajem siječnja, na približno 4,5 hektara otvoren najveći slavonsko-baranjski staklenik za hidroponsku proizvodnju rajčice, počele su prve berbe, a svježe “rajsko povrće”, nedugo nakon što napusti Baranju, završava na policama trgovačkih lanaca, odnosno na stolovima diljem Hrvatske.

Upravo vrlo kratko vrijeme od berbe do trpeze (dakako, uz kvalitetu proizvoda) adut je u rukavu Belja i Agrokora te voda na mlin cjelokupnog projekta Konzumirajmo hrvatsko.

U mitrovačkom stakleniku trenutačno rade 44 djelatnika, koja gotovo svakodnevno beru sočne plodove i brinu se o njima.

- Veliku većinu ukupne stakleničke površine zauzima grapolo, a na pet posto uzgajamo beef rajčicu - kaže Marija Drljepan-Bilandžić, voditeljica proizvodnje u stakleniku, objašnjavajući kako se grapolo bere u grozdovima od pet komada, a beef rajčica se bere pojedinačno. Sve se, nastavlja ona, obavlja ručno. Svaki radnik ima svoja kolica i pečate, kako bi se mogla pratiti sljedivost.

- Rajčica se bere ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, tako da svaki tjedan obavimo dva kruga u stakleniku. Prosječno dnevno oberemo 20 tona. Kada je vrijeme oblačno, urod je nešto manji, ali vjerujem da ćemo premašiti godišnji plan, koji je 52 kilograma rajčice po četvornom metru - priča Drljepan-Bilandžić, naglašavajući kako su poslovi u stakleniku raznovrsni, od berbe pa sve do njege, motanja, kidanja zaperaka, pinciranja, postavljanja lukova i slično. Sretni su i zbog prvih kritika struke, koja kaže kako je beljska rajčica, što se sladora, promjera i ostalih parametara tiče, među najboljima u Hrvatskoj.

- Važno je reći da naša rajčica iz staklenika odlazi zrela, pa ne stoje priče da dozrijeva u transportu ili na policama - objašnjava. Zanimljivo je podsjetiti kako se za grijanje staklenika koristi bioplin s obližnje farme. On je, zapravo, nusproizvod stočarske proizvodnje, a upravo stoga je cijeli mitrovački kompleks tako i projektiran. Važno je istaknuti kako Hrvatska nema dovoljno rajčice za svoje potrebe, pa su prve ture beljskog grapola i beefa u znatnoj mjeri smanjile uvoz tog povrća.

Ivica GETTO
U staklenik uloženo 78 milijuna kuna

Podsjetimo, u gradnju i opremanje staklenika Agrokor je uložio 78 milijuna kuna, a podignut je u rekordnom roku, za samo šest i pol mjeseci. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom tvrtke NETAFIM, jedne od vodećih u svijetu što se te tehnologije tiče, a na izvođenju radova i montaži angažirane brojne hrvatske tvrtke. Cijeli kompleks Mitrovac je primjer održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju. Proizvodni je proces hidroponskog tipa, što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku. Biljke su oplođivane uvođenjem bumbara u staklenik. Staklenik je jedan od najvećih u Hrvatskoj.

44

djelatnika trenutačno rade u mitrovačkom stakleniku

20

tona dnevno se ubere rajčica u beljskim staklenicima

52

kilograma rajčice po četvornom metru planirani je urod

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike