Regija
DANI VINA I TURIZMA

Stotine posjetitelja na Sajmu cvijeća
i seoskog turizma u Dalj Planini
Objavljeno 12. svibnja, 2014.
Ovakva manifestacija promotor je osječko- baranjskog turizma

Sajmom cvijeća i seoskog urizma proteklog vikenda u Dalj Planini okončana je jednomjesečna manifestacija s više priredbi, Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije.

Sajam je otvorio osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin, koji je s dožupanima Željkom Kraljičkom i Jovanom Jelićem te načelnikom Općine Erdut Jugoslavom Vesićem i njegovima zamjenicima Slobodanom Narančićem i Dariom Vulićem obišao štandove sedamdesetak izlagača. Vulin je kazao kako je ova manifestacija jedan od načina brendiranja kontinentalnog turizma, u spoju s vinom, gastronomijom, smještajnim kapacitetima, kojih je sve više jer seoska domaćinstva otvaraju vrata, nudeći odličnu uslugu gostima koji zahtijevaju upravo takav oblik turizma.

Uz ponudu cvijeća, vina, voća, gastronomskih specijaliteta i kulturnog programa, u kvalitetu domaćih, ekoloških proizvoda uvjerili su se mnogi, kao i grupa vinara i voćara iz Mandićevca, koju je u sklopu edukativnog putovanja erdutskim krajem za vikend proveo zamjenik predsjednika Turističke zajednice Erdut Darko Barjaktarević.

Priređena je i svečanost dodjele medalja vinarima erdutskog vinogorja pa je Silva Vendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, s čelnicima Županije i Općine, uručila zlatne, srebrne i brončane medalje te priznanja za ocijenjena vina: Erdutskim vinogradima iz Erduta, OPG-u Ovo Brzica Osijek, Dušici Siber iz Osijeka i Vinariji Antunović iz Dalja. Načelnik Jugoslav Vesić pohvalio je organizatore rekavši kako su uložili mnogo truda i rada da sve bude izvrsno i da posjetitelji budu zadovoljni. Ovakva manifestacija je, dodao je Vesić, vodeća manifestacija u regiji i promotor osječko-baranjskog turizma u malom mjestu u kojem živi tek stotinjak mještana, ali zato imaju što kvalitetno ponuditi. S njim se složio i donačelnik Dario Vulić, dodavši kako je sajam iz godine u godinu sve veći i po broju izlagača i sadržajno te očekuje da i u budućnosti zadrži mjesto vodećeg regionalnog sajma tog tipa. Proizvodači cvijeća i povrća na svom OPG-u Maćaš Loboda i njegova supruga Tanja kažu kako su oni jedni od idejnih pokretača ovog sajma, a izložili su raznolike vrste cvijeća koje uzgajaju na 600 kvadrata i ponudili ih po akcijskoj, za 30 posto nižoj, cijeni, tako da nema posjetitelja koji se kući nije vratio s bar jednom biljčicom ili cvijetom. Tako je zadovoljna bila i Vesna Trojan, kojoj je suprug Antun nakupovao cvijeća kojim će urediti aljmašku okućnicu, pridonoseći tako uređenju svog turističkog mjesta, a ujedno pomogavši poduzetnike, jer je kupila proizvode od mještana iz susjednog sela. Zatekli smo na sajmu i liječnika osječke Hitne službe, dr. Damira Mihića, koji je do Dalj Planine potegnuo kako bi kupio kvalitetno cvijeće. Ovaj put svoj će dom ukrasiti drvom života.

Darko PEJIĆ
Ribiči i lovci dva dana hranili ljubitelje cvijeća

- Da nitko gladan ne ostane tijekom dva dana sajmovanja, pobrinuli su se ribiči SRD-a Kečiga iz Erduta, koji su podijelili fiš, šarane u rašljama i pržene deverike, a ekipa iz LD-a Srnjak - Đuro Astaloš, Ivan Šomođi, Marko i Ivica Matić, pobrinula se za kuhanje i čašćenje sa stotinjak litara čobanca - kaže Emerik Huđik, predsjednik KUD-a “Šandor Petefi”, jedan od organizatora sajma, uz Vijeće MO Dalj Planina, TZ Erdut, Čvorkovac d.o.o., Vijeće mađarske nacionalne manjine Općine Erdut, PORC Općine Erdut d.o.o. i DZMH Općine Erdut. Sajam je održan pod pokroviteljstvom Općine Erdut i Osječko-baranjske županije te pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije i Slavonskog radija, a posjetio ga je i generalni konzul Mađarske u Hrvatskoj Antonio De Blasio te Roberta Jankovics (DZMH).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike