Kultura
MEĐUNARODNI FESTIVAL U OSIJEKU

InterVox 2014: Mladi Božo Župić apsolutni je pobjednik natjecanja!
Objavljeno 12. svibnja, 2014.
Pobjedniku je pripala i nagrada intendanta HNK Osijek - nastup na Lipanjskoj opernoj noći

Pretposljednjega dana drugog izdanja međunarodnog festivala InterVox, na osječkom Trgu slobode bila je gužva, ali bilo je veselo. Za to su bili zaslužni pjevači 11 zborova i ansambala svih dobnih skupina koji su svoja pjevačka umijeća predstavili na Smotri zborova i ansambala grada osijeka.

Smotru su otvorili Osječki zumbići i njihove dirigentice Majda Milinović i Anja Papa. Uslijedio je Zbor OŠ Franje Krežme, kojim ravna Nives Boras, te Zbor OŠ Dobriše Cesarića pod vodstvom Marine Hojsak, Zbor OŠ Augusta Šenoe, uz dirigenticu: Romana Borš Mačak, te Zbor OŠ Svete Ane i dirigentica Emina Šinka. Uslijedio je nastup popularnog Djevojačkog zbora Brevis, zatim Hrvatskog pjevačkog i obrtničkog društva Zrinski i Klape Zrinski (dirigent Domagoj Jukić), Zbora Preludij (kojim ravna Mateja Tomas), Vokalni ansambl Brevis i na kraju Komorni zbor domaćina, Umjetničke akademije.

Svakako središnji dio festivala, koji je počeo 8. travnja, Međunarodno je natjecanje “Lav Mirski” koje je završilo jučer koncertom pobjednika i uručenjem nagrada u svečanom foajeru osječkog HNK.

Kako je u šali rekao osječki dogradonačelnik Vladimir Ham, dok svuda pjevaju ptice, kod nas u grad sjatili su se svi slavuji. Čestitao je i zahvalio organizatorima festivala koji će Osijeku zasigurno pripomoći u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, kojoj se u gradu nadaju. Obećao je Umjetničkoj akademiji financijsku potporu i u budućnosti. Čestitkama se u ime osječkog HNK pridružio i solist Berislav Jerković, poželjevši budućim kolegama mnogo zadovoljstva u radu.

Na koncertu su nastupili pobjednici pet od sedam natjecateljskih kategorija, o kojima su odlučili članovi stručnog ocjenjivačkog suda - Berislav Jerković (predsjednik), te Martina Zadro, Veseljko Barešić i Milica Stojadinović. Prof. Jerković savjetovao im je ulaganje mnogo truda i rada na sebi, energije, ali i putovanja, a skladatelj Barešić da ih što prije vidimo na sceni. Prof. Zadro rekla je da je žiri nastojao biti pravedan, no da je svakako među sudionicima i onih razočaranih i onih presretnih, a vrijeme će pokazati je li odluka žirija bila ispravna. Prof. Stojadinović uvjerena je da će, unatoč mizernim postotcima koji se za nju izdvajaju, entuzijazam spasiti kulturu i u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

U prvoj kategoriji slavila je Magdalena Bačanek, u drugoj Tea Zec, a treća je kategorija bila sretna za Johannu Nagy. Pobjednica 4. kategorije je Josipa Bainac, a pete, koja je završila netom prije proglašenja, Božo Župić iz Splita (ujedno i apsolutni pobjednik natjecanja, kojemu je osječki Ogranak Matice hrvatske darovao neka svoja izdanja, a osječki HNK dodijelio tzv. intendantovu nagradu i pravo nastupa na ovodogišnjoj Lipanjskoj opernoj noći). Kategorija broj šest ima svoja dva pobjednika - Filipa Hozjaka i Borisa Šilija, dok je posljednju kategoriju 'osvojila' je Jana Pogrmilović.

Službeni korepetitori natjecanja bili su Ante Blažević, Renata Karša, Davor Dedić i Konstantin Krasnitsky.

Narcisa VEKIĆ

Žiri je nastojao biti pravedan, no da je svakako među sudionicima i onih razočaranih, ali i presretni

Koncert solista iz Pečuha

Posljednji program festivala večerašnji je koncert solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha (u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije,u 19.30 sati), kojemu će prethoditi predavanje (u 17 sati, na Umjetničkoj akademiji) dr. sc. Andrijane Včeve - “Kako sačuvati dobar glas?”. Ulazak na oba događanja je besplatan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike