Kultura
INTERVOX 2014

Smotra osječkih zborova s više od tri stotine pjevača!
Objavljeno 10. svibnja, 2014.
Školski i gradski zborovi afirmiraju Osijek kao grad zborskoga pjevanja

Svečanim koncertom pobjednika i uručenjem nagrada u osječkom HNK-u u nedjelju će završiti 2. međunarodno natjecanje “Lav Mirski”. Na koncertu će nastupiti pobjednici svake od sedam natjecateljskih kategorija.

Središnji je to događaj festivala InterVox, koji se od 8. do 12. svibnja, u organizaciji Umjetničke akademije, drugi put održava u Osijeku. U čak sedam kategorija natječu se 64 mlada pjevača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, BiH. Riječ je o studentima i učenicima solo pjevanja, kao i o diplomiranim mladim vokalnim umjetnicima iz regije. Izvedbe prati i vrjednuje stručni ocjenjivački sud: Martina Zadro (Hrvatska), Milica Stojadinović (Srbija), Veseljko Barešić (Hrvatska) i Berislav Jerković (Hrvatska). HNK u Osijeku kao partner dodijelit će posebnu Intendantsku nagradu najuspješnijem solistu.

Završnici će u subotu prethoditi Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka. Nastupit će 11 zborova, a riječ je o školskim i gradskim zborovima koji su se pridružili ideji afirmacije Osijeka kao grada zborskog pjevanja. U Osijeku djeluje više kvalitetnih zborskih anasambala pa će smotra (na Trgu slobode u 11 sati) biti prilika na ležeran se način predstaviti publici i jedni drugima. Na subotnjoj će smotri nastupiti više od tri stotine pjevača svih dobi.

Nastupaju: Zbor OŠ Dobriše Cesarića, dirigentica Marina Hojsak; Zbor OŠ Franje Krežme, dirigentica Nives Boras; Osječki zumbići, dirigentice Majda Milinović i Anja Papa; Zbor OŠ Augusta Šenoe, dirigentica Romana Borš Mačak; Zbor OŠ Svete Ane, dirigentica Emina Šinka; Djevojački zbor Brevis, dirgentica Antoaneta Radočaj Jerković; Hrvatsko pjevačko i obrtničko društvo Zrinski, dirigent Domagoj Jukić; Klapa Zrinski, dirgent D. Jukić; Zbor Predludij, dirigentica Mateja Tomas; Vokalni ansambl Brevis, dirigentica A. Radočaj-Jerković te Komorni zbor UAOS-a, dirigentica A. Radočaj-Jerković.

Nakon predavanja redatelja Ivana Lea Lema, o temi “Gluma u glazbenom teatru”, za ponedjeljak (na UAOS-u) s početkom u 17 sati u planu je predavanje dr. Andrijane Včev zanimljivoga naziva: Kako sačuvati dobar glas?

Posljednje događanje u sklopu višednevne manifestacije koncert je opernih arija i solo pjesama u izvođenju vokalnih solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha. Umjetnička akademija u Osijeku njeguje dugogodišnje dobre odnose s tim fakultetom, a koncert predstavlja nastavak suradnje između Studija pjevanja u Osijeku i Pečuhu. Koncert je na programu u ponedjeljak, 12. svibnja, u 19.30 sati u Muzeju Slavonije/Gradska straža (atrij). Ulazak je slobodan.

Narcisa VEKIĆ

Smotra počinje u subotu u 11 sati na Trgu slobode

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike