Novosti
PREKO AGENCIJE SIGURNIJE DO POSLA U EU

Lovci na radnike regrutiraju Hrvate nudeći im smještaj i učenje jezika
Objavljeno 9. svibnja, 2014.
Paragona potražuje medicinski kadar, a podrška uključuje učenje jezika i posao za supružnika

Prema procjenama Saveza privatnih poduzetnika, u području njege starijih i bolesnih osoba Njemačkoj trenutačno nedostaje oko 30.000 njegovatelja, a prema procjenama iste organizacije taj broj bi se do 2020. godine mogao povećati na 220.000 ljudi.

Podaci su ovo koji stoje uz oglas agencije za posredovanje u zapošljavanju na području Njemačke i Skandinavije “Special Skills”, a koja svima koji želite raditi u Njemačkoj kao kućni njegovatelj te imaju između 18 i 35 godina nudi posao, smještaj i učenje jezika.

Posao se konkretno nudi za kućne njegovatelje sa završenom srednjom školom, minimalnom izobrazbom za njegovatelja i poznavanjem njemačkog jezika za rad u Njemačkoj. Special Skills njegovatelji najčešće rade za privatne obitelji i kućanstava u regijama oko Frankfurta i Stuttgarta, a za sve kandidate bez znanja, ili s minimalnim znanjem njemačkog jezika osiguravaju specijaliziran tečaj u trajanju od 90 dana. Uvjeti rada i zarade ovise od vrste klijenta, a najčešće je osiguran smještaj u posebnoj sobi, hrana i plaća od minimalno 1.250 eura bruto mjesečno.

No, Special Skills samo je jedna od tvrtki koja posreduje u zapošljavanju na tržištu zapadnih zemalja EU, a koje nezaposlenima olakšavaju prve korake pri dolasku u stranu zemlju. Razlog zbog kojeg sve više hrvatskih građana na putu u potrazi za poslom u zapadnim zemljama EU kontaktiraju ovakve agencije leži i u činjenici što se brojni mladi ljudi koji se samostalno upute u Irsku, Njemačku ili Englesku vraćaju nakon samo nekoliko tjedna i to bez ušteđevine s kojom su krenuli, a koju vrlo brzo potroše na smještaj, dok se u tako kratkom vremenu ipak ne uspjevaju sami snaći na stranom tržištu.

Još jedna od agencija koja je poznata kao lovac na glave među hrvatskim medicinskim kadrom je i Paragona. Riječ je o privatnoj skandinavsko-poljskoj tvrtki koja se predstavlja kao vodeći europski pružatelj međunarodnih rješenja u slučaju nedostatka zdravstvenog osoblja. Ova tvrtka potražuje liječnike, stomatologe, farmaceute i druge zdravstvene radnike za rad na neodređeno vrijeme u više od 100 bolnica diljem zapadne Europe. Paragona također pruža podršku tijekom cijelog procesa zapošljavanja koja uključuje učenje jezika za supružnike i djecu, podnošenje zahtjeva za boravak u novoj zemlji, stjecanje potrebne liječničke dozvole, pronalaženje smještaja, škola i vrtića za djecu, organizaciju preseljenja, čak i pomoć pri pronalaženju posla za supružnika. Službe za zapošljavanje Njemačke i Hrvatske surađuju i pri zapošljavanju na poslovima kuhara, konobara, recepcionara, ili za rad u McDonald’su. Nude se sezonski poslovi do šest mjeseci, ali i oni na neodređeno.

Prema izvješću o rezultatima posredovanja pri zapošljavanju izvan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), trenutačno je u zemlji aktivno 29 privatnih agencija za zapošljavanje, a broj inozemnih agencija koje mogu regrutirati hrvatske radnike broji se u tisućama.

Nefreteta Z. EBERHARD
POSAO I ZA ODGOJITELJICE

Nezaposleni ste odgojitelj ili odgojiteljica u predškolskom odgoju? Njemačka posrednička tvrtka Begemot GmbH na neodređeni rok, puno radno vrijeme i bez potrebe da kandidat ima radno iskustvo, također traži zaposlenika za plaću od dvije tisuće eura bruto naviše. Radno mjesto može biti u više njemačkih gradova, a osigurava se i smještaj i usavršavanje jezika.

29

privatnih agencija za zapošljavanje trenutačno je aktivno u Hrvatskoj

ŠTO NUDE AGENCIJE

l PARAGONA: posao za liječnike u zapadnoj Europi, učenje jezika za supružnike i djecu, sređivanje papirologije, pronalaženje smještaja, škola i vrtića za djecu...

l SPECIAL SKILLS: tečaj učenja jezika od 90 dana, posao za kućne njegovatelje, plaća od 1.250 eura bruto naviše

l BEGEMOT GMBH: posao na neodređeno, plaća od 2.000 eura bruto naviše

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike