Ekonomija
PRVO TESTIRANJE U OBŽ

Općina Čepin sufinancira ispitivanje poljoprivrednih prskalica i raspršivača
Objavljeno 9. svibnja, 2014.

ČEPIN - Tvrtka Agro Elektronika iz Višnjevca s dvije ispitne postaje obavila je prvo ispitivanje poljoprivrednih prskalica i raspršivača za područje Čepina i okolice. Na ispitivanju su sudjelovali i djelatnici tvrtki zastupnika i proizvođača prskalica i raspršivača. Prema zakonskim odredbama o održivoj uporabi pesticida, sve prskalice i raspršivači moraju se certificirati te tim certificiranjem dobiti zapisnik o istom i naljepnicu, pojasnio je Ivan Grepo iz Agro Elektronike.

Dražen Tonkovac, općinski načelnik, napominje kako će do kraja 2015. godine svi korisnici prskalica i raspršivača morati biti osposobljeni te dobiti certifikat za njihovo korištenje, a do kraja 2016. godine sve prskalice i raspršivači moraju dobiti certifikat o ispravnosti.

- Podržao sam inicijativu Agro Elektronike da u općini Čepin obave prvo ispitivanje na području Osječko-baranjske županije, jer je to poljoprivredni kraj i najveća općina u županiji. I sam se bavim poljoprivredom te sam upoznat sa zakonskom regulativom koja je stupila na snagu i smatram da se poljoprivrednici moraju informirati kako bi se poštivale zakonske odredbe. Na tom prvom ispitivanju prskalica i raspršivača vidljivo je da poljoprivrednici nisu svjesni zakonske regulative i posljedica nepridržavanja istih, ali ne krivim poljoprivrednike, nego mislim da Ministarstvo poljoprivrede treba napraviti plan ispitivanja prskalica i raspršivača, a ne samo donijeti gotov zakon o tome. Općina Čepin u rebalansu proračuna izići će ususret svojim poljoprivrednicima tako što će donijeti mjere o subvencioniranju ispitivanja tih poljoprivrednih alatki. Tom mjerom pokušat ćemo pobuditi svijest poljoprivrednika - kaže Tonkovac, dodajući kako je ta subvencija još jedna u nizu mjera financijskih potpora u poljoprivredi uz školovanje poljoprivrednika te subvencije nabavke košnica, osiguranja, osjemenjivanja, potpore povrtlarima, voćarima, integralnim i ekološkim proizvođačima...D.Pejić

Dražen Tonkovac

načelnik općine Čepin

Tom mjerom pokušat ćemo pobuditi svijest poljoprivrednika

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana