Objavljeno 9. svibnja, 2014.
Hrvatska nije predvidjela poticaje za sadnju aronije
JAKŠIĆ – Na ovoj smo parceli sadili u plodoredu pšenicu i kukuruz, no za onoga tko ne obrađuje jako velike površine tu više nema dohodovnosti. Tako sam došao na ideju da posadim aroniju. Informirao sam se putem medija, iz Poljske iz rasadnika naručio 2.500 sadnica i posadio aroniju na jednom hektaru – kaže Đuro Blašković iz Jakšića, na čijem je polju tvrtka Danijel iz Pleternice demonstrirala rad stroja za okopavanje i uništavanje trave i korova. Aronija je voćka koja se sve više sadi u Europi, posebice u Poljskoj, koja snabdijeva europska tržišta tom biljkom.
- To je trogodišnja biljka koja će već ove godine imati rod na onim sadnicama koje nisam orezao u proljeće zbog probe, a ove koje sam orezao rod će dati tek sljedeće godine, ali dvostruko veći. Kada bude u punom rodu, davat će oko 12 tona plodova. U Poljskoj na parcelama s navodnjavanjem dobivaju 17 tona po hektaru. Aronija je jako otporna biljka i traži gotovo ekološki uzgoj bez tretiranja, ali i okopavanje korova. Išao sam na kulturu koja ne traži velika ulaganja, ali traži mnogo rada. Biljka rod donosi u kolovozu i rujnu, dozrijeva od sredine srpnja i u tom razdoblju traži dosta vode – kaže Blašković, koji planira aroniju ponuditi na europskom tržištu.
- Aronija, mali bobičasti plod, može se konzumirati, ali joj je okus malo trpak pa se najviše koristi u industrijskoj preradi za sokove, pekmeze. Može se koristiti sušena, a listovi za čaj. Za sada nisam planirao finalizirati proizvodnju, jer to zahtijeva nova ulaganja, a još nisam dobio nikakve poticaje, jer država nije predvidjela poticanje sadnju aronije. Očekujem da će se moći dobro prodati, jer je poprilično tražena – kaže Blašković, zadovoljan strojnim okopavanjem stabljika.
- To je stroj iz Poljske koji proizvodi tvrtka Jagoda, specijalizirana za proizvodnju strojeva u voćarstvu i povrtlarstvu, a može se nabaviti preko naše tvrtke. Ova kopačica može raditi međuredno okopavanje svih kultura koje dozvoljavaju ulaz stroja u red, prije svega voćaka, ali i kupusnjača, te je idealan za obradu ekoloških kultura koje ne dozvoljavaju špricanje nego mehaničko uništavanje korova – kazao je Zvonko Čorak iz tvrtke Danijel. Ističe da za red dugačak oko 200 metara treba pet do deset minuta, a za hektar aronije nešto više od sat vremena, što bi dva radnika ručno okopavala cijeli dan.(AGM Kruna)
Nada se udruživanju
Kako je na području Požeške županije prošle i ove godine posađeno oko 150 tisuća sadnica, Blašković se nada nekom obliku udruživanja proizvođača, zajedničkom nastupu na tržištu pa i nabavi strojeva za obradu i posebno branje aronije.
Na području Požeške županije prošle i ove godine posađeno je oko
150
tisuća sadnica