Kultura
UMJETNIČKI RAVNATELJ FESTIVALA INTERVOX

Berislav Jerković: Razvijamo umjetničku zrelost, izvrsnost, ali i kompetitivnost
Objavljeno 9. svibnja, 2014.
Treba poticati mlade pjevače da se nekada okušaju i na natjecanjima

Grad Osijek ovih je dana u znaku vokalne glazbe zahvaljujući međunarodnom festivalu u organizaciji Umjetničke akademije. InterVox održava se od 8. do 12. svibnja i Slavoncima nudi brojna glazbena događanja, od kojih je najznačajnije 2. međunarodno natjecanje pjevača “Lav Mirski”.

Treba dodati smotru pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka, Koncert solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh, stručna predavanja na temu zdravlja pjevačkog glasa... Važna karika u organizaciji svakako je umjetnički voditelj Berislav Jerković.

Ima li sličnih festivala u Hrvatskoj ili bližoj regiji?

- Uspoređivati glazbene festivale prilično je teško: svi su slični, a svaki je poseban. U organizacijskom timu svi smo usmjereni u izgradnju ideje koja nikad nije kretala od nove verzije postojeće. Od prvoga smo trenutka krenuli oblikovati našu specifičnu umjetničku paradigmu. Ovaj festival za nas ima poseban cilj i koncepciju: umjetnički oplemeniti sredinu, originalnošću programa odmaknuti ga od konfekcioniranja i stereotipa, srodnim i pridruženim znanstvenim disciplinama raditi na učvršćivanju umjetničkih temelja, a pri svemu tomu biti kreativno otvoreni i suvremeni. Sastavni elementi festivala produkti su stoljetne glazbene tradicije, ali je kompozicija ovoga projekta nova i originalna.

Što takve manifestacije pružaju mladim glazbenicima?

- Natjecanje “Lav Mirski” pokrenuli smo kako bismo pružili priliku mladim pjevačima, njihovu afirmaciju kao umjetnika i ulazak u svijet pjevačkoga profesionalizma. Ideja koja me vodila svakako je pružanje prilike mladim pjevačima i njihovim nastavnicima za javni, natjecateljski nastup. Želimo još više promovirati vrijednosti sustavnoga umjetničkog rada, suvremene vokalne pedagogije, očuvanja zdravlja glasa, pažljivoga vođenja karijere i dobre komunikacije. Iako natjecanje teži profiliranju izvrsnosti, kompetitivnosti i umjetničke zrelosti, ne smijemo zaboraviti višemjesečni predani trening, visoku motivaciju, radni fokus, posvećenje cilju, tehničku i umjetničku akceleraciju, koncentraciju, intelektualno sazrijevanje... Zbog toga treba poticati mlade pjevače da se okušaju i na natjecanjima.

Broj se natjecatelja više nego udvostručio, što je dobar indikator, ali i poticaj organizatorima.

- Vrlo nas veseli činjenica da se prijavilo više od 60 natjecatelja. U projekt su se uključile nove obrazovne institucije, broj natjecateljskih kategorija je porastao, a natjecanje će trajati tri dana od jutra do večeri. Koliko god bio ozbiljan, zahtjevan i psihofizički zamoran posao, svi u organizacijskom timu i žiriju silno mu se radujemo. Energija koju primamo okruženi tolikim brojem pjevača raznih uzrasta, kolega iz zemlje i iz inozemstva, višestruko nam vraća uloženi trud.

Narcisa VEKIĆ
VIŠE IDEJA NEGO NOVCA

Iako je ovo “tek” drugi festival, vjerujem da imate ambicija?

- Ideje koje prikupljamo, oblikujemo i pripremamo višestruko prelaze materijalne i financijske mogućnosti. Nadam se da će nas pozitivne struje ulaska u EU, gradski, regionalni i međuregionalni projekti u kulturi i umjetnosti pratiti na putu daljnjeg jačanja Festivala. Osijek i Slavonija imaju umjetničke potencijale koji nisu ni izbliza iskorišteni i naše su namjere to ozbiljno promijeniti. Festival InterVox generator je i koordinator glazbenih subjekata, podij za nadolazeće glazbene snage, inicijator i producent klasičnih i suvremenih programa i mjesto umjetničke suradnje na međunarodnoj razini.

Treba poticati mlade pjevače da se nekada okušaju i na natjecanjima

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike