TvObzor
UZ 90. OBLJETNICU ROĐENJA

Julije Njikoš: Čuvar slavonskog melosa i tradicije
Objavljeno 9. svibnja, 2014.
...Na ulicu dajte svirače/jer premalo stolova ima/nek muzika za njima plače/kad ljubavi odlaze s njima...

Vezani članci

JULIJE NJIKOŠ (1924. - 2010.):

I bi mu tamburica i korablja, i blagoslov...

Osječanin Julije Njikoš, skladatelj, dirigent i muzikolog, dobitnik “Porina” za životno djelo, punih je sedam desetljeća neumorno stvarao, skladao, istraživao te zapisivao slavonsku narodnu baštinu i priče iz narodnog života.

Julije Njikoš, za mnoge samo - Đula, rođen je 9. travnja 1924., u Osijeku. Još kao dječak počinje svirati tamburicu, a početak mu se karijere vezuje uz nastupe u orkestru osječkih grafičara Tipograf. Već s 22 godine postaje dirigent i spiritus movens orkestra. Osnivač je Tamburaškog orkestra Radio Osijeka, gdje je od 1951. urednik Redakcije narodne glazbe. Od 1954. dirigent je i umjetnički voditelj Tamburaškog orkesta u Slavonskom tamburaškom društvu Pajo Kolarić. To društvo 1961. osniva Festival tamburaške glazbe u Osijeku, na inicijativu upravo Njikoša, koji je cijelo vrijeme bio njegov umjetnički direktor.

Skladao je mnoga djela za tamburaške orkestre, najviše vezana uz rodnu mu Slavoniju i Baranju - “Slavonska rapsodija”, “Šokačka predigra”, “Baranjska rapsodija” i “Bunjevačka grana”, samo su neka od njih. Posebno poglavlje je njegovo istraživanje nacionalne baštine i tradicijskih pjesama. Rad mu je objavljen u desetak dragocjenih knjiga, poput “Kad zapiva pusta Slavonija”. “Slavonijo, zemljo plemenita”, “Pjesme i plesovi iz Baranje”, “Sa slavonskih sokaka” i “Sa slavonske ravni”. Napisao je na stotine nezaboravnih pjesama, danas evergrina, od kojih je većinu otpjevala njegova supruga Vera Svoboda.

Njikoš je i dobitnik brojnih nagrada, među kojima i one Grada Osijeka (1999.) i Osječko-baranjske županije (2003.) za životno djelo. U bogatoj karijeri bio je ponajprije vezan uz glazbeni život istočne Hrvatske, no golem je i njegov doprinos našoj nacionalnoj kulturi.

Piše: Dražen BAĐUNFoto: DOKUMENTACIJA TVO
ISTINSKI KREATIVAC

- Tamburica i druga glazbala bili su mi u rukama od malih nogu. Od rane mladosti do današnjih dana, kad sam, eto, već u devetom desetljeću, skladao sam pjesme, uređivao radijske glazbene emisije u Osijeku i Zagrebu, zapisivao narodne stihove i običaje od stotine i stotine kazivača u Slavoniji, Baranji i Srijemu, dirigirao orkestrima i pisao knjige kako se ne bi zaboravili korijeni i veliko blago pučkog pjevanja, glazbe, običaja i folklora - rekao je Julije Njikoš autoru ovih redaka u intervjuu objavljenom na ovim stranicama 17. listopada 2008.

MNOGO PJESAMA POSVETIO OSIJEKU

Mnogo je pjesama Julije Njikoš posvetio svom Osijeku, a toliko ih nema čak ni naš glavni grad. Jedna od danas već kultnih je i “Umiru stare kavane”, jednostavna i pitka, u duhu stare gradske pjesme nostalgična ugođaja. Njezini stihovi kažu: To umiru stare kavane/to život im zidove ruši/i gdje ćemo popiti dane/kad postane tijesno u duši./Na ulicu dajte svirače/jer premalo stolova ima/nek muzika za njima plače/kad ljubavi odlaze s njima.

Najčitanije iz rubrike