Novosti
ŽENE NA UPRAVLJAČKIM MJESTIMA

Samo je 17,32 posto žena u upravama dioničkih društava
Objavljeno 7. svibnja, 2014.
Statistika ukazuje na postojanje “staklenog stropa”, preko kojeg žene teško prelaze

Novo istraživanje o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama pokazalo je da i dalje postoji nejednakost u mogućnosti napredovanja žena.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, jučer je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koja je ujedno i partner projekta, predstavila rezultate novog istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Hrvatskoj. Rezultati i dalje jasno govore o rodno uvjetovanim nepovoljnim trendovima na tržištu rada, a statistika jasno ukazuje na postojanje “staklenog stropa”, preko kojeg žene teško prelaze.

Velike razlike

Istraživanjem je utvrđeno kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca s obzirom na pravni oblik društva. Zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj iznosi 17,32 posto, a muškaraca 82,68 posto. Promatraju li se nadzorni odbori, situacija je nešto bolja te udio žena u nadzornim odborima dioničkih društava za žene iznosi 21,69 posto, dok su muškarci na 78,31 posto.

Bolja zastupljenost žena uočena je u društvima s ograničenom odgovornošću pa su tako u upravama tih društva žene zastupljene sa 31,87 posto, a u nadzornim odborima 24,6 posto. Istovremeno, zabrinjavajuća je činjenica da u trgovačkim društvima s ograničenom odgovornošću zastupljenost žena naglo pada, što je društvo tržišno utjecajnije i njegova upravljačka struktura složenija, tako da u upravama trgovačkim društvima ograničene odgovornosti s nadzornim odborom žene čine samo 16,30 posto.

Nalazi istraživanja pokazuju i da je samo 9,43 posto žena uspjelo doseći poziciju predsjednica upravnih tijela, a za predsjednice nadzornih odbora ta je brojka nešto veća – 14,3 posto.

Jedna žena na tri muškarca

- Na jednu članicu upravnih tijela i nadzornih odbora hrvatskih trgovačkih društava dolaze tri člana, dok je vjerojatnost sudjelovanja žena nakon 55. godine u upravnim tijelima više od 100 posto manja od vjerojatnosti sudjelovanja muškarca iste dobne skupine - ističe Višnja Ljubičić te dodaje kako “trend povećanja broja visokoobrazovanih žena na tržištu rada u zadnjem desetljeću zasigurno pridonosi rastu udjela žena na upravljačkim pozicijama, ali i da premda istovremeno podaci pokazuju da na rukovodećim pozicijama postoji mnogo žena s potencijalom za upravljačke pozicije, one svejedno na tim pozicijama ostaju značajno podzastupljene”.

- Žene su snaga - poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, rekavši kako na tržištu rada treba svima omogućiti jednake uvjete, a društvo mijenjati na način da ne postoje muška i ženska zanimanja, nego samo sposobnost i znanje.

Davor Majetić

glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

Žene donose novi pogled na biznis

Rezultate koji nisu ohrabrujući komentirao je i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca: “Uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama jamac je kompanijama na hrvatskom tržištu da na najbolji način koriste ljudski potencijal koje im društvo nudi. HUP će zajedno s pravobraniteljicom aktivno sudjelovati u predlaganju konkretnih mjera za pružanje jednakih prilika u pogledu sudjelovanja na upravljačkim pozicijama, pri čemu primarni kriteriji trebaju biti znanje, stručnost i trud.” Majetić je naglasio i poslovne razloge zbog kojih treba povećati udio žena u upravljačkim strukturama jer one “donose novi pogled na biznis”.

9,43%

žena uspjelo je doseći poziciju predsjednica upravnih tijela

Možda ste propustili...

GORDAN JANDROKOVIĆ O PRIVOĐENJU

Od rutinskog postupka stvorili političku priču

INŽENJERIJSKA BOJNA U GRADU NA DUNAVU

Dolazak HV-a važan je i za demografsku obnovu Vukovara

PREDSJEDNIK RH MILANOVIĆ U NEW YORKU

Vučić je bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 1293 NOVOZARAŽENIH, 14 OSOBA UMRLO

U OBŽ 56, u VSŽ 34 novopozitivne osobe

2

ZAVRŠAVA SAMOPOPISIVANJE, KREĆE DRUGA FAZA

Nije cijepljeno 15 % popisivača i kontrolora, omogućeno testiranje

3

STRAVIČAN ZLOČIN POTRESAO HRVATSKU

Otac u zagrebačkim Mlinovima ubio troje djece i pokušao samoubojstvo