Regija
BERBA JAGODA NA OPG-U MARŠIĆ U NUŠTRU

Proizvođači jagoda mogli bi proći
kao mljekari - da rade bez dobiti
Objavljeno 8. svibnja, 2014.
MARŠIĆ: Idealna klima za uzgoj jagoda, a izvoza nema jer se proizvođači ne udružuju

NUŠTAR - Berba jagoda na OPG-u Maršić u Nuštru, vlasnika Željka Maršića, u punom je jeku.

- U jagode sam krenuo silom prilika. Stradao sam u Domovinskom ratu, nisam mogao ništa teško dizati, supruga nije radila..., zato sam želio pokrenuti nešto. Promatrajući tržište, vidio sam, 2006. godine, da jagoda nije bilo dovoljno i odlučio krenuti u njihovu proizvodnju. U početku smo imali 500, a danas imamo tisuću četvornih metara. Najviše rade supruga Zdenka sa sinom Tomislavom te naši sezonci - kaže Željko.

- U podizanje hektara jagoda, nekih 40.000 sadnica, treba uložiti približno 250.000 kuna. Kad smo mi kretali, trebalo je 180.000 kuna, što znači da su se ulaganja povećala za 25 posto - napominje Maršić.

Ovaj je OPG isprobao razne sortimente, a trenutačno na njemu uzgajaju talijansku albu, traženu na tržištu. Kako kaže Željko, više bi voljeli imati francuske sorte, koje su specifična okusa, no zbog blizine tržišta orijentirani su na talijanske.

Plasman jagoda je, kaže Maršić, posebna priča.

- Odlična klima, dobra osunčanost, insolacija, kombinacija zadarskog zaleđa, Vrgorca te Slavonije, Srijema i Baranje mogli bi dati značajan zamah visokointenzivnoj kulturi kad bi ta roba našla put prema tržištima hladnije klime od naše. Na žalost, to se ne događa jer se malo ljudi udružuje. Imamo i problem poluge s državne razine, koja nije postavljena sukladno nacionalnim interesima, već prema interesima krupnog kapitala. Naš OPG jagode plasira na područje Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te prema Zagrebu - istaknuo je Maršić.

Objašnjava i što hrvatski proizvođač može očekivati od potpora ako izveze jagodu.

- Ako je španjolskoj jagodi proizvodna cijena 11 - 13 kuna, a ona se pojavi na hrvatskom tržištu za deset kuna, postavlja se pitanje kako je to moguće. Razlog je izvozni stimulans koji od španjolske vlade dobivaju izvoznici koji su dobro odredili cijenu, a proizvođači iz Hrvatske ne dobiju ništa osim potpore da odete na sajam.

Osnivanjem zadruge Panonicus, koja je do prošle godine bila udruga, a ima četiri hektara pod jagodama, proizvođači su željeli doći do što povoljnijeg repromaterijala. I cijena jagoda, tvrde, iz godine u godinu pada. Prema riječima Željka Maršića, proizvođačima jagoda moglo bi se dogoditi isto što i mljekarima - da rade bez dobiti.

Prije nekoliko godina uzgoj jagoda bio je isplativ, no problem su bili i ostali klimatski poremećaji.

- Od 2009. godine u svibnju više nemamo normalno proljeće. Događa nam se da je proljeće do sredine travnja sušno, a u svibnju krenu kiše i svaka jagoda koja nije zaštićena propadne. Proizvodna cijena jagode je od 6,80 do 7,50 kuna po kilogramu, a najbolji prosjek cijena može biti 13 kuna po kilogramu. U normalnim klimatskim uvjetima očekivana proizvodnja s našim sadnicama je 60 tona. Ako je sve u redu, kad podmirite sve obaveze, po kilogramu vam može ostati četiri-pet kuna - rekao je Maršić.

Mario KOKAJ

Proizvodna cijena jagode je

6,80 - 7,50

kuna po kilogramu. U idealnim uvjetima proizvođaču po kilogramu može ostati

4 - 5

kuna

Beračima 2 kune po kilogramu

Berba jagoda počela je 30. travnja, a trajat će otprilike do 30. svibnja. OPG Maršić plaća dvije kune po kilogramu i, kažu, sezonci mogu zaraditi dobru dnevnicu - 30 kuna po satu, dnevno 150 kuna za pet sati rada. Berba počinje već u pet sati.

- Kako smo dosta sagnuti, nije teško brati jagode. Beremo do nekih deset sati. Zadovoljna sam zaradom jer koliko si brz toliko zaradiš. Prošle sam godine zaradila nešto više od 2.000 kuna, a nisam bila svaki dan - kaže beračica Sanja Bogović iz Nuštra.

Španjolska podupire

izvoznike, a RH daje potpore samo za odlazak na sajam

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike