Novosti
POŠAST SUVREMENOG DRUŠTVA - GOVOR MRŽNJE NA INTERNETU

Doktore pomozite, imam dobro dijete, ali se ne uklapa, ne pristaje na alkohol i cigarete i zato je nepoželjna u društvu
Objavljeno 7. svibnja, 2014.
Čak 93 posto djece ima otvoren Facebook profil, a 18 posto i više profila

Vezani članci

FOTOGRAFIJE POLUGOLIH MALOLJETNICA PONOVNO ONLINE

Djevojčice su same stavljale slike na Facebook profile - nema kaznenog djela?

Agencija za zaštitu osobnih podataka u okviru obilježavanja desete obljetnice svog djelovanja u Hrvatskom saboru danas organizira konferenciju za medije s koje će uputiti poziv svim građanima da mogu i moraju, svatko u svom okruženju, djelovati protiv netrpeljivosti i povrede privatnosti na internetu.

Tijekom konferencije osobit naglasak bit će stavljen na nešto što je postalo prava pošast suvremenog društva, a to je govor mržnje grupe na internetu.

Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli su jesenas istraživanje o iskustvima i ponašanju djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook, na uzorku od 1.489 djece u Hrvatskoj, u dobi od 11 do 18 godina, u školama u ruralnim i u urbanim sredinama. Potvrđeno je, kažu, ono što su i očekivali: Postoji gotovo potpuna pokrivenost dječje populacije Facebook mrežom. Naime, čak 93 posto djece ima otvoren Facebook profil, a njih 18 posto i više njih. Većina ispitane djece, njih 68 posto, otvorilo je svoj profil prije 13. godine, koja je granična dob kada je dopušteno pristupanje ovoj društvenoj mreži. Nažalost, u ukupnom uzorku djece uključene u istraživanje njih 12,1 posto doživjelo je nasilje na Facebooku, a 9,6 posto njih ponašalo se nasilno. Đakovačka tinejdžerica, koja također ima profil na društvenoj mreži, jer, kako sama kaže, nema drugog načina komuniciranja s vršnjacima, slikovito kaže: “Više se ništa ne radi zbog sebe, nego zbog toga da bi to netko drugi vidio, lajkao i komentirao. Život nam se sveo na broj lajkova ispod statusa i fotografija”. Veći problem od toga tko će skupiti veći broj lajkova su sve prisutnije grupe izrugivanja, omalovažavanja, vrijeđanja.

– Doktore, pomozite, imam dobro dijete! - vapaj je majke čija kćerka pohađa prvi razred srednje škole. “Ona se ne uklapa, ne pristaje na alkohol, cigarete i samim tim je nepoželjna u društvu. Došlo je do toga da sam išla psihijatru tražiti savjet što da učinim, čak sam dogovorila i termin za nju, no na kraju ipak nismo otišli. Kamo je otišao ovaj svijet kad zdravu djecu vodimo psihijatrima”, pita se očajna majka, čija se kćerka također više puta našla na udaru internetskog nasilja. “Dovoljno je da je izbace iz grupe u kojoj cijeli razred komunicira. Iako bez riječi, to je najteži oblik nasilja”, kaže majka.

U Đakovu djeluje jedinstven u Hrvatskoj Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Velik dio njihovog rada odnosi se upravo na nasilje na internetu, gdje bilježe i konkretnu pomoć.

– Javljaju nam se korisnici interneta, tj. društvenih mreža, koji su doživjeli nasilje upravo putem otvaranja grupa gdje su izrugani i omalovažavani. Uspjeli smo do sada ugasiti dvije takve grupe i to u suradnji s Facebook timom. Ni Centar ni bilo koja druga organizacija ne može djelovati na drugačiji način, jer serveri Facebooka nisu u prostorima RH. Naše djelovanje ide u suradnji s MUP-om, njima šaljemo prijavu, a mi smo im tehnički partner. Ono što mi činimo jest direktan kontakt s Facebookom, možemo reći da s njima već imamo dobru suradnju kada su ovakvi problemi u pitanju. Nažalost, proces traje, grupa se ne može ugasiti čim se netko na nju požali - pojašnjava Dalibor Vlaho iz spomenutog Centra.

Tijekom današnje konferencije Hrvatskom saboru bit će dan kratki osvrt na proteklih deset godina djelovanja Agencije i najaviti daljnje akcije koje Agencija planira poduzeti u nastojanjima da se pravna kultura svih građana podigne na višu razinu. Kao jedan od prvih poteza u nizu, Agencija će predstaviti edukativni plakat na kojemu se riječima i slikom prikazuje deset koraka/savjeta koje bi svi korisnici interneta trebali imati na umu.

Maja MUŠKIĆ
ASK.fm. štiti korisnika

- Prije nekoliko godina cyberbullyng je bio nezamisliv, jer nasilnici ga nisu imali kako provoditi, nisu imali alata. Danas je broj jedan u tome društvena mreža Facebook. Međutim, nije ni Facebook toliko loš koliko je to ASK.fm. To je servis – postavi mi pitanje. On sam štiti privatnost korisnika, on ne želi odati nasilnika niti stati na stranu zakona. Ne postoji ni pojedinac ni organizacija koja tu može nekoga zaštiti - kaže Dalibor Vlaho.

Svako drugo dijete bar jednom primilo uvredljivu poruku

“Svako peto dijete izjavljuje da je nekoliko puta primilo uvredljive poruke ili komentare putem Facebooka, svako drugo dijete to je doživjelo bar jedanput, a devet posto djece priznaje da je to više puta činilo. O svakom četvrtom djetetu putem Facebooka širili su laži, a sedam posto djece priznaje da je to i samo činilo. Svako šesto dijete navodi da im se neko ulogirao u njihov Facebook profil i u njihovo ime objavljivao neugodne informacije o njima, dok takvo ponašanje priznaje čak osam posto djece”, stoji u istraživanju Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

9,6%

djece ponaša se nasilno na Facebooku

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove