Kultura
FESTIVAL VOKALNE GLAZBE U OSIJEKU

Intervox 2014: Već u drugoj godini festivala udvostručen broj natjecatelja
Objavljeno 7. svibnja, 2014.
Umjetničkoj akademiji podršku u organizaciji ove godine daje osječki HNK

Prošle godine pokrenut, Međunarodni festival vokalne glazbe u svom drugom izdanju više je nego udvostručio broj sudionika Međunarodnog pjevačkog natjecanja “Lav Mirski”. Prošle ih je godine bilo 30, a ove godine čak 68!

Ponosno je to istaknuto na jučerašnjoj, najavnoj konferenciji za novinare u svečanoj dvorani Umjetničke akademije. Natjecatelji dolaze iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva, iz glazbenih škola i s akademija iz Pečuha, Budimpešte, Novog Sada, Beograda, Ljubljane, Maribora... Stoga ne čudi da je upravo taj dio manifestacije i središnji program, a nosi ime Lava Mirskog, osobe koja je u gradu i šire bio pokretač mnogih kulturnih događaja, ali i institucija, ponosno je istaknuo umjetnički voditelj Berislav Jerković, najavivši početak festivala za četvrtak, 8. svibnja, u 10 sati, polaganjem vijenca na grob Lava Mirskog, te početak natjecanja u petak, u 10 sati, na UAOS-u. U večernjim satima, tj. u 19 sati, toga će dana predavanje na temu “Gluma u glazbenom teatru” održati poznati redatelj Ivan Leo Lemo.

O najboljim natjecateljima sudit će četveročlani međunarodni ocjenjivački sud u sastavu: Milica Stojadinović (Akademija umetnosti iz Novog Sada), Martina Zadro (Muzička akademija Zagreb), Veseljko Barešić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija) te Berislav Jerković (Umjetnička akademija Osijek).

Ove je godine već uvedena i novina - smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka. U ležernoj atmosferi Slavonci će čak 12 osječkih zborova (školskih, crkvenih...) moći poslušati u subotu, 10. svibnja, od 11 sati, na Trgu slobode.

S obzirom na to da je važan partner događanju i osječki HNK, upravo je ova nacionalna kuća (u nedjelju, u 13 sati) mjestom održavanja završnice, tj. koncertom pobjednika i uručenja nagrada. Inicijativa je to v.d. intendanta Miroslava Čabraje, kojemu je velika želja i svojevrsna misija minimandata koji obnaša, pomoći mladim umjetnicima i to ne samo glazbenicima. Svjestan je Čabraja trnovitog puta koji svim mladim umjetnicima predstoji do afirmacije. Na prošlogodišnjoj Lipanjskoj opernoj noći HNK nastupila je pobjednica 1. natjecanja “Lav Mirski”, mezzosopranistica Sonja Runje, a isto očekuje i ovogodišnjeg laureata ili laureatkinju, najavio je Čabraja.

“Kako sačuvati dobar glas?” predavanje je prof. prim. dr. sc. Andrijane Včev, koje se može poslušati u ponedjeljak, 12. svibnja, u 17 sati, na Umjetničkoj akademiji.

Kako manifestacija animira razne prostore u gradu i uključuje brojne partnere (i Studentski zbor osječkog Sveučilišta), tako se završni program, koncert solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha, održava u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije, u ponedjeljak, s početkom u 19.30 sati. Ulazak na sva događanja je besplatan.

Narcisa VEKIĆ

Natjecanje počinje u petak, u 10 sati, na UAOS-u, a završava nedjeljnim koncertom i dodjelom nagrada u HNK-u, u 13 sati

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike