Ekonomija
STROGA PRAVILA EU

Da bi za grla križanaca ostvarili poticaje, stočari moraju u potragu za rodnim listovima oba roditelja
Objavljeno 7. svibnja, 2014.
Potrebno je slušati naputke i riješiti tzv. životni broj grla, smiruju stočare iz Agencije za plaćanje

Novi pravilnik o poticajima uznemirio je stočare, izazvavši strah da će im krave, pasmina koja nije čistokrvna, ostati bez potpora (od 1.600 kuna po grlu godišnje).

Do 1. travnja ove godine primali su ih uredno. Drže da su promjene došle preko noći pa da se nisu mogli prilagoditi novonastalim pravilima te strahuju da će morati ugasiti svoja gospodarstva.

No, nema mjesta takvim crnim prognozama. Naime “loptu spušta” Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) u kojoj se pozivaju na Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju i Pravilnik o provedbi programa izravne potpore i pojedinih mjera državne potpore poljoprivredi u 2014.

Kontrola potpora

Njima su propisani kriteriji prihvatljivosti u svezi pasminskog sastava koje pojedino grlo goveda treba zadovoljiti kako bi ostvarilo premiju za krave dojilje, odnosno plaćanje za mliječne krave.

- U Priručniku za poljoprivredna gospodarstva – Kako ostvariti izravnu potporu, informativnoj brošuri za poljoprivrednike koju APPRRR svake godine tiska prije početka podnošenja roka za zahtjeve poljoprivrednika, a on je od 1. ožujka do 15. svibnja i isti je za sve članice EU, posebno je navedena lista pasmina koje nisu prihvatljive za potporu. Da bi grla križanaca ostvarila potporu/premije za 2014. godinu, moraju imati potvrdu pasminskog sastava za svako pojedinačno grlo, tj. oba roditelja moraju biti evidentirana. Sukladno akreditiranoj EU proceduri - jer je riječ o EU potpori - kako bi se mogla izvršiti kontrola isplate potpora, obvezan je podatak o roditeljima svakog pojedinog grla za koje se traži potpora - životni broj, ističu u APPRRR-u.

Provjeriti šifre

- No, svi korisnici koji posjeduju grla pasmine 03 – “ostali križanci”, mogu podnijeti zahtjev za potporu u okviru Jedinstvenog zahtjeva za premije za krave dojilje u 2014. (list C), a oni koji su već podnijeli zahtjev mogu ga nadopuniti ako smatraju da navedena grla pripadaju stadu za uzgoj teladi za proizvodnju mesa (krave dojilje), odnosno stadu za proizvodnju mlijeka (mliječne krave). Korisnici koji smatraju da pasminski sastav grla evidentiran u Jedinstvenom registru domaćih životinja ne odgovara stvarnom stanju na gospodarstvu, dužni su ažurirati navedene podatke, a u suradnji s ovlaštenim veterinarskim organizacijama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, poručuju iz APPRRR-a. Predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) Branko Kolak nema ovakvih problema, jer ima čisti holstein uzgoj, tj. grla iz skupine 01. I on “spušta loptu” kada je riječ o strahu da će grla iz skupine 03 ostati bez potpora.

– Potrebno je samo poslušati naputke i riješiti tzv. životni broj, podatke o oba roditelja grla i to je to, a sredstva od potpora dovoljno su dobar razlog da se za to izdvoji malo vremena - kaže Kolak. Pojašnjava, brojni su stočari radi lakšeg upisivanja grla u upisnik upisivali grla u skupinu 03 pripadali oni u nju ili ne, no to sada mogu ispraviti u agenciji.

– Bilo im je tako lakše, jer za čistokrvno pasminsko govedo morate imati uzgojni valjani list pa su tako pravili prečac, olakšavali si… - kaže Kolak. Pozvao je stočare da provjere pod kojom su šifrom upisali grla kako previdom ne bi ostali bez potpora. Agenciji sugerira da je trebala mnogo ranije izvijestiti o ovome, primjerice kroz Mljekarski list.

Suzana ŽUPAN
U skupini križanaca ima 17.850 grla

U evidenciji APPRRR-a u skupini 03 „ostali križanci“ bez životnog broja je 17.851 grlo, što je oko šest posto ukupno prijavljenih grla stoke u Hrvatskoj koja je evidentirana u Jedinstvenom registru domaćih životinja. U javnosti se ovih dana barata podatkom da će novim pravilima u isplati potpora za krave najviše biti zakinuti dalmatinski stočari, jer da čak 95 posto njihovih grla nije čistokrvnih pasmina. U APPRRR-u to demantiraju, uz poruku da je takve stoke u svim županijama.

6 %

grla stoke u hrvatskom registru domaćih životinja su križanci

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike