Novosti
OBILJEŽEN DAN PROBOJA LOGORAŠA

Komemoracija u Jasenovcu: “Budimo čuvari sjećanja na sve koji ovdje počivaju”
Objavljeno 4. svibnja, 2014.

Vezani članci

MONS. ANTUN ŠKVORČEVIĆ NAJAVIO ODLAZAK U SPOMEN-PODRUČJE

Biskupi 11. travnja posjećuju Jasenovac

JASENOVAC - "Oni koji danas šire simpatije prema takvima, preme onome što su radili, rade lošu stvar i bude u čovjeku opet ono zlo i za to nema opravdanja. Hrvatska je danas članica EU, moderna, tradicionalna, liberalna država koja dopušta, potiče i razvija prava manjina, onih koji su drukčiji, ta Hrvatska je jamac da se ovakvo zlo više ne smije dogoditi", poručio je premijer Zoran Milanović na jučerašnjem obilježavanju 69. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. travnja 1945., te u počast stradalima i preživjelim zatočenicima najvećeg koncentracijskog logora u NDH.

Predsjednik Ivo Josipović održao je dirljiv i snažan govor u kojem je sve pozvao da budemo čuvari sjećanja na ljude koji ondje počivaju. Jasenovac je jedno od mjesta koji ostaju zauvijek u kolektivnom sjećanju, iako je stvoreno s ciljem da bude mjesto zaborava, stratišta. Predsjednik je naglasio kako se na ovom mjestu dogodio genocid koji nikada nećemo zaboraviti i koji nikada neće prestati boljeti. Rekao je kako su oni koji su Hrvatsku željeli stvoriti na zločinu, učinili zlo hrvatskom narodu. Zlo treba nazvati pravim imenom, suprotstaviti mu se i ne dozvoliti da se ikada više ponovi. Josipović je naglasio i da sjećanje mora biti most koji nas povezuje u oprostu. Upozorio je i da zlo nije nestalo. Ono je tu, vreba, moramo paziti da se ne vrati i ponovi, rekao je. Govor je završio riječima: “Čini se da ovaj cvijet najbolje zna koga čuva u svom korjenu - Slava im.”

Od 1.073 logoraša, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo 106.

- Ne očekujte od nas da zaboravimo i oprostimo, ali ne optužujemo narod u čije ime su te strahote izvršene - poručio je Milenko Čekić, predstavnik zatvorenika.

- Prava riječ je pomirenje. Ta riječ podrazumijeva jasno distanciranje od onih sunarodnjaka koji su počinili zločine, koji negiraju i neutemeljeno umanjuju broj žrtava, potiču vjerske i međunacionalne sukobe. Pomirenju će više pridonijeti vraćanje naziva jedne ulice, ili skinute spomen-ploče koja je obilježavala stradanja nego sva retorika - rekao je Čekić.(V.T.)

BROJ UBIJENIH OSTAT ĆE NEPOZNAT

Koncentracijski logor Jasenovac od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945., bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Do sada je utvrđeno da je na desetak lokaliteta toga logorskog kompleksa ubijeno više od 83 tisuće osoba, od čega više od 20 tisuća žena te 20.101 dijete do 14 godina. Žrtve su bile Srbi, Romi, Židovi, Hrvati, antifašisti. Iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostat će nepoznanica, jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.

Možda ste propustili...

UGOSTITELJI SMIJU RADITI I NAKON 23 SATA

Vratilo se 30 % gostiju, ljudi su promijenili navike

COVID-19: TRI NOVOOBOLJELE OSOBE, JEDNA OD NJIH JE IZ GATA

Od 27. svibnja u zatvorenome će se smjeti okupiti do 100 posjetitelja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKOVAČKI MATURANTI SLAVILI NA JEZERU BANJA

U tajnosti su organizirali
norijadu, desetak pijanih
policija izvlačila iz jezera

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

I dalje bez novooboljelih

3

BEZ NOVOOBOLJELIH U VSŽ

Nije bilo ni kršenja samoizolacije