Ekonomija
UDRUGA OPG-OVA ŽIVOT U BOCANJEVCIMA

Zahtjev: Bijelu primjesu platiti u cijelosti
Objavljeno 4. svibnja, 2014.

VALPOVO – Nedavno utemeljena Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život preksinoć je u Bocanjevcima pokraj Valpova osnovala svoju prvu županijsku organizaciju za Osječko-baranjsku županiju. Za predsjednika je imenovan mr. Vinko Sićaja iz Gašinaca, a potpredsjednik je Vjekoslav Mandić iz Bocanjevaca, dok Odbor svojim članovima 'pokriva' sve dijelove Osječko-baranjske županije iz koje Život sada ima oko 150 članova.

Uz ostalo, na osnivačkoj skupštini riječi je bilo o nadolazećoj žetvi, odnosno donošenju novog pravilnika o kvaliteti žitarica koji, naglasio je predsjednik udruge Život Antun Laslo, ne ide u prilog proizvođačima.

– Intencija je da on bude bar sličan pravilnicima u zemljama okruženja. Točnije, mi najviše zazivamo pravilnik kakav ima Austrija. Dosadašnji je išao na štetu nas, a na ruku otkupljivačima, služivši im za ucjenjivanje nas proizvođača. Dok je država otkupljivala pšenicu, mi te probleme nismo imali. Naime, bijela primjesa se ne baca nego ide za ishranu stoke, no otkupljivači nam ju ne žele cijelu platiti nego samo 2 do 3 posto. Mi tražimo da se bijela primjesa u cijelosti plati. Ove godine te primjese moglo bi biti znatno više jer su pšenice oboljele ranije nego inače, ljudi na vrijeme nisu mogli ići u zaštitu, tu su i velike kiše te hrđa na pšenici - kaže Laslo. Najavljuje da će udruga na temu bijele primjese, njenog plaćanja i pravilnika o kvaliteti žitarica organizirati skup, najvjerojatnije u Satnici Đakovačkoj, te na njega pozvati agronome, da struka kaže svoje o tome.

S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike