Ekonomija
RATARI ZABRINUTI

Slavonijom se širi hrđa pšenice - prskanje protiv bolesti otežavaju oborine
Objavljeno 3. svibnja, 2014.
U Đakovštini je hrđom zahvaćeno 60 % površina pod pšenicom

Porast cijena pšenice zbog ukrajinske krize nije značajan, zbog velikih zaliha i ne pretjerane potražnje u ovom razdoblju za njom. Cijena joj je sada od 1,45 do 1,50 kn/kg. Dva mjeseca prije žetve slavonski ratari bore se s hrđom od koje je pšenica oboljela, a analitičari s osluškivanjem kako kriza u Ukrajini utječe na kretanje cijena te žitarice, jer je ta zemlja po izvozu žita, od deset milijuna tona, šesta u svijetu.

Daleko od tamošnjeg zveketa oružja, poljoprivrednik Mario Milušić iz Piškorevaca pod pšenicom ima 100 hektara; zabrinjavaju ga i hrđa i cijena.

Hrđa će smanjiti prinos

– Slavoniju je pogodila hrđa; raširi se u jednom danu na velikom prostoru. Ima je i u Srijemu, oko Zagreba, u Podravini… Od mojih 100 ha hrđa je zahvatila 40, a u Đakovštini sigurno 60 posto površina pod pšenicom. Njive se žute od nje, suši biljku, a ne možemo prskati zbog kiše. Do žetve će biti potrebno i do četiri prskanja, dva više nego inače. Hrđa će smanjiti prinos za 30-40 posto, a “kvaka” je u sortimentu i sjemenskoj robi - kaže Milušić.

Na drugom kraju Globusa, u Ukrajini, tamošnja kriza, kažu u Žitozajednici, tek neznatno podiže cijenu pšenice; situaciju “amortiziraju” drugi čimbenici, koji “idu na ruku” kretanjima cijena pšenice.

– Svjetski urod pšenice je 700 milijuna tona, što je za 1 % manje nego lani. Globalne zalihe su 190 milijuna tona i zbog stabilne potražnje zalihe se neće mijenjati ni sljedeće sezone - objašnjava neznatni utjecaj ukrajinske krize na cijenu pšenice direktorica Žitozajednice Nada Barišić. Dodaje i kako EU očekuje neznatan pad proizvodnje te žitarice, od 0,3 %. Sve to neutralizira negativan utjecaj ukrajinskih događaja na pšenicu i cijene.

- Zbog velikih zaliha i ne pretjerane potražnje u ovom razdoblju porast cijene pšenice zbog ukrajinskih događaja nije značajan. Ne očekuje se nestabilnost - kaže Barišić, dodajući da se u RH od početka godine pšenicom trguje uz stabilnu cijenu od 1,45 do 1,50 kuna.

Zasijano 20 % manje pšenice

S obzirom na to da je pšenica u našim prilikama samodostatna kultura, ne ovisimo o njezinu uvozu pa nas ukrajinska kriza ne bi ni tu trebala znatnije doticati. Potvrda tome – ove godine, kaže Barišić, izvezli smo 411.000 tona pšenice. Lani su projekcije bile da će žetva biti rekordna – s prinosom od milijun tona, te da će RH i tako, tom simboličnom, okruglom, brojkom, obilježiti svoju prvu žetvu u Uniji, na čijem tržištu tom krušaricom participiramo sa samo 1 %. Žetva 2013. gotovo je potvrdila “milijunske” prognoze – ovršeno je oko 965.000 tona. Rekordno se lani sijala zbog preklanjske dobre cijene, od 1,35 kn, koju su ratari očekivali i lani, no…

– Ove godine zasijano je 20 % manje pšenice, no posljednjih pet godina to je prosjek - kaže Barišić te navodi da se 2014. očekuje prinos od 800.000, a naše potrebe su maksimalno 550.000 tona.

– Dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane - komentira starom narodnom izrekom događaje u Ukrajini i njihovu refleksiju na stanje na tržištu pšenice predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić.

– S obzirom na veličinu izvoznika kakva je Ukrajina, očekivanja su da zbog krize u toj zemlji bude veća potražnja za tom žitaricom, a time i viša cijena - kaže Brlošić.

Suzana ŽUPAN

Mario Milušić

poljoprivrednik

Bude li pšenica ispod 1,60 kn/kg, napuštam tu proizvodnju

Na upit o kretanjima cijene pšenice i utjecaju ukrajinske krize, Mario Milušić je kategoričan. – Bude li joj cijena ispod 1,60 kuna, napuštam proizvodnju! Jer nikako drugačije ne možemo pokriti našu cijenu ulaganja - kaže ratar Milušić.

1,45 - 1,50

kn/kg trenutačna je cijena pšenice na tržištu

965

tisuća tona ovršeno je pšenice lani u Hrvatskoj

411

tisuća tona pšenice izvezla je Hrvatska lani

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

2

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

3

DODIJELJENE NAGRADE TOP OF THE FUNDS

Više od 247.000 građana ima udjele u novčanim fondovima