Ekonomija
VRIJEDNOSNICE OSIJEK

Osječka robna burza
s radom kreće u lipnju - osim
žitaricama trgovat će i zlatom
Objavljeno 2. svibnja, 2014.
Trgovat će se spot-ugovorima, terminskim ugovorima i opcijama na terminske ugovore

Priča oko osnivanja burze poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj dobiva sve postojanije okvire.

Tolike da je već definiran i datum i mjesto početka njezina djelovanja – u Osijeku 5. lipnja.

Doduše, ne u onim gabaritima kako je to u listopadu prošle godine najavljivao Ivan Novak za osnivačke skupštine Burze Agro, ali je to definitivno bila inicijalna kapisla koja napokon dovodi do početka djelovanja Osječke robne burze - OSRB.

U priču su se tada vrlo brzo uključile Vrijednosnice Osijek koje naposljetku preuzimaju organizacijsku i financijsku inicijativu pa sada ulaze s 90-postotnim osnivačkim udjelom. Idućih pet posto imat će 130-ak dioničara prvotno okupljenih oko Burze Agro, a uskoro će se kao strateški dioničar priključiti i još jedna regionalno poznata tvrtka poljoprivrednog opredjeljenja.

Ugovori o prodaji i prije sjetve

Njezino ime za Aleksandera Hrkača, prvog čovjeka Vrijednosnica, nije tajna, ali, veli, nije još vrijeme da se sve otkrije. No, u svakom slučaju poznata su pravila poslovanja. Trgovat će se spot-ugovorima, terminskim ugovorima i opcijama na terminske ugovore.

- Lista roba kojom će u početku trgovati su kukuruz, pšenica, soja, potom zlato i srebro. Za provedbu svih transakcija kupcima i prodavačima jamči OSRB. S obzirom na to da ćemo biti povezani s najznačajnijim europskim robnim burzama, bit ćemo u mogućnosti ponuditi trgovinu terminskim ugovorima i trgovinu opcijama na terminske ugovore. Iz te činjenice proizlazi mogućnost da će proizvođači konačno doći u poziciju da mogu prije sjetve znati cijenu po kojoj će prodati robu, odnosno da oni koji se za to ne odluče mogu vlastite proizvode prodavati po cijeni koju te robe dostižu na europskim robnim burzama - objašnjava Dražen Majstrović uz Novaka, jedan od dva direktora OSRB-a.

Pojednostavljeno, šalju poruku kako OSRB svojim sudionicima nudi 100 posto sigurnosti, kada je provedba transakcije u pitanju, uz 0 posto neizvjesnosti, s obzirom na to da se ugovor o prodaji robe može sklopiti i prije sjetve.

Suradnja s europskim burzama

Iako u Hrvatskoj još nije posve u cijelosti jasna regulativa oko poslovanja ovakve burze, izvjesno je da će njezin početak rada imati i određeni općedruštveni značaj u regulaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj. Istovremeno, u segmentu poljoprivrede, radom OSRB-a domaće gospodarstvo ima priliku prezentirati se i izvan granica svoje zemlje.

- Nama je posebno drago i što se s burzom kreće upravo iz Osijeka, jer ćemo tako nakon dugo vremena postati centar projekta koji ima “povijesnu težinu” u svakom smislu riječi ne samo za Hrvatsku nego i za područja ex Yu - objašnjava Majstrović.

Uostalom, ekipa Osječke robne burze nije gubila vrijeme, jer je kroz prethodne dvije godine uspostavljena suradnja s europskim robnim burzama u Budimpešti, Hamburgu, Genovi, Beču, Ljubljani i Novom Sadu. Kruna tih aktivnosti je to što će samo tjedan dana nakon početka rada, dakle 12. lipnja, biti primljeni i u asocijaciju Pariške burze.

Dario KUŠTRO
Terminski ugovor

Sporazum između kupca i prodavatelja o razmjeni određenih roba ili proizvoda po posebnoj cijeni na neki budući datum određen ugovorom zajedničkim svim sudionicima na tržištu za organiziranu razmjenu ročnica.

Burze reagiraju na stanje u Ukrajini

Na europskim burzama koje trguju poljoprivrednim proizvodima budno promatraju razvoj situacije u Ukrajini. Ta je zemlja među vodećim izvoznicima žitarica u svijetu, no zbog političke nestabilnosti svi oklijevaju sa sklapanjem novih ugovora. U Osječkoj robnoj burzi kažu da nije problem u proizvodnji žitarica, koliko u tome što su se ovi proizvodi izvozili morskim putem - preko Crnog mora iz luka na Krimu. Budući da je on sada pripojen Rusiji, postoji bojazan da će ovi uvesti dodatne poreze na tu robu, što će dakle u konačnici povisiti njezinu tržnu cijenu. Je li to možda, uz početak rada domaće burze, prva prava prilika za hrvatske poljoprivredne proizvođače?

5%

udjela u OSRB-u ima 130 prvotno okupljenih dioničara oko Burze Agro

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike