Regija
NAJBOLJI MATEMATIČAR SPREMAN ZA AFRIKU

Mislav Balunović iz brodske Gimnazije
ide na matematičku Olimpijadu
Objavljeno 2. svibnja, 2014.
Olimpijada se održava u Cape Townu od 3. do 13. srpnja

SLAVONSKI BROD - Većini onih kojima je matematika bauk, Mislav Balunović, maturant brodske Gimnazije Matije Mesića, „izvanzemaljac“ je koji i najsloženije zadatke rješava kao od šale. Tako ne izostaju ni rezultati, pa je, nakon niza uspjeha i priznanja, prije nekoliko dana na ovogodišnjoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi učenika srednjih škola, u Zagrebu, među 22 natjecatelja izborio naslov pobjednika. Zbog toga se uz još pet učenika (Petar Orlić, 2.r, XV. gimnazija, Erik Banek, 4.r, V. gimnazija, Vlatka Vazdar, 4.r, XV. gimnazija, Adrian Beker, 1.r, XV. gimnazija - svi iz Zagreba, te Daniel Paleka, 2.r, Gimnazija Franje Petrića, Zadar) sprema na 55. Međunarodnu matematičku olimpijadu, koja se održava u Cape Townu (Južna Afrika) od 3. do 13. srpnja ove godine.

- Očekivao sam dobar rezultat, iako je konkurencija bila jaka i zadaci teški - kaže pomalo iscrpljeni mladić, kojemu je sljedećih tjedana u prvom planu završetak Gimnazije (premda mu je kao odlikašu osiguran izravan upis), a onda pripreme za Olimpijadu.

- Radujem se što ću vidjeti dio Afrike, a izazov je, naravno, i natjecanje - kaže Mislav, koji uza sve obaveze ponekad i tri sata dnevno vježba matematiku. Zbog toga pomalo trpi inače uobičajeno druženje s prijateljima i izlasci, ali ne buni se. Cilj mu je upisati PMF - računarstvo, jer je matematika, na čuđenje obitelji (od koje, kažu, nije naslijedio sklonost), zavolio još u osmoljetki kod nastavnice Slavice Danilović, a u Gimnaziji nastavio uz mentorstvo profesora Zdenke Kruljac i Zlatka Markovinovića.

Ljubav prema matematici i informatici do sada je iznjedrila niz odličnih rezultata kako na državnoj razini tako i na međunarodnim natjecanjima, kao, primjerice, prošle godine u Kolumbiji, odakle je s 54. Međunarodne matematičke olimpijade donio brončanu medalju, a s Informatičke olimpijade u Australiji srebrnu. Mladi brodski genijalac sretan je zbog novih iskustava i spoznaja donesenih s udaljenih kontinenata, a u tome ga svesrdno podržavaju roditelji (premda se pribojavaju putovanja) i godinu dana mlađa sestra, kojoj pomaže rješavati „tu tešku matematiku“.

Marija RADOŠEVIĆ

Prošle godine iz Kolumbije je s 54. Međunarodne matematičke olimpijade donio brončanu medalju

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike