Osijek
SURADNJA KBC-A I ŠKOLE ZA PRIMIJENJENU UMJETNOST I DIZAJN

Na zidovima Pedijatrije nastaju maturalni radovi
Objavljeno 2. svibnja, 2014.
Odjel više sliči vrtiću nego bolnici, što malim pacijentima puno znači - kaže dr. Silvija Pušeljić

Visinomjer s likom žirafe, zmaj s porukom "Sunce je u meni", Tom i Jerry u skeču, ali i brojni likovi iz djeci dobro znanih crtanih filmova samo su neki detalji koji ukrašavaju zidove Klinike za pedijatriju osječkog KBC-a, točnije, čekaonicu hitnog prijma, ambulante i dnevne bolnice.

Riječ o radovima učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, odnosno maturalnim radovima, koji će se, kako doznajemo, i nadalje odrađivati u prostorijama Klinike.

- Kad smo dobili taj prijedlog, odmah smo ga rado prihvatili jer je riječ o vrlo talentiranim učenicima koji od bijelog zida naprave čudo. Motive su sami odabrali, a da je pun pogodak, govore i zainteresirana djeca, koja rado proučavaju što je sve naslikano i na taj način odagnaju strah. Osim toga, taj prostor više sliči vrtiću nego bolnici, što malim pacijentima puno znači - objasnila je dr. Silvija Pušeljić, predstojnica Klinike, dodavši da je u posljednje vrijeme, zahvaljujući i raznim vrijednim donacijama, ukupne vrijednosti oko 120.000 kuna, Klinika dobila sasvim novi izgled.

Da se ovakav način odabira maturalnog rada može uklopiti u nastavni program, no i da je bolnica tek jedna od ustanova koju su oslikali vrijedni učenici, potvrdila je i ravnateljica škole Ina Marić. Na taj način kao trajna uspomena ostaju brojni likovni radovi a osječka je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna na taj način potpuno otvorena lokalnoj zajednici.

- Naravno da dopuštam rad učenika u drugim ustanovama, jer su likovni radovi slikarima u nastavnom planu i programu. Osim u bolnici oslikavaju zidove i u školama, vrtićima, ali i u našoj školi. Mural koji imamo završni je rad učenika iz 2008. godine. Punih šest godina i nadalje bit će trajna uspomena, baš kao i svaki drugi u nekoj drugoj ustanovi - rekla je Marić. M. Mihelić

Marija MIHELIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike