Učionica
UČILIŠTE ALGEBRA - PRISTIGLI REZULTATI PROBNE MATURE

Maturantima ipak matematika najteža
Objavljeno 2. svibnja, 2014.

Pristigli su rezultati Probne mature, velike akcije na nacionalnoj razini koju je održalo Učilište Algebra.

Ispitu Probne mature, vjernoj "simulaciji" prave državne mature, pristupilo je u 8 gradova širom Hrvatske više od 1500 maturanata. Rezultati Probne mature pozivaju na oprez: trećina kandidata danas ne bi prošla ispite iz matematike, koja je svima predstavljala najveću poteškoću, dok je prosječna ocjena ispita iz hrvatskoga jezika – dovoljan, a iz engleskoga – dobar. Velika i sveobuhvatna akcija je prvi put u ovom obujmu i na nacionalnoj razini okupila zainteresirane maturante koji su željeli provjeriti svoje znanje. Probna matura održana je u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Dubrovniku i Slavonskom Brodu.

Maturanti će u predstojećim tjednima morati posvetiti najviše pažnje matematici – prema današnjim rezultatima, njih gotovo trećina, 30%, ne bi prošla ispit iz ovog predmeta – ali morat će izbrusiti i svoje poznavanje materije iz preostala dva predmeta jer je prosječna ocjena svih okupljenih kandidata koji su polagali ove ispite dovoljan za hrvatski jezik, odnosno nešto bolja – dobar, za engleski jezik. Matematika A razine predstavljala je najveći izazov učenicima u Dubrovniku i Splitu, a matematika B razine učenicima u Splitu i Zadru. Ispit iz hrvatskog jezika najtežim se pokazao učenicima u Rijeci i Zagrebu, dok se na hrvatskom više razine književnost pokazala najtežim područjem ispitivanja. Rezultati ispita iz engleskog jezika podjednaki su u svim gradovima, a najbolji su bili učenici u Puli.

Ispite iz hrvatskoga jezika iznad prosjeka riješili su maturanti u Dubrovniku, Puli i Slavonskom Brodu. U matematici više razine najbolji su bili učenici u Osijeku, Puli i Slavonskom Brodu, dok su ispit iz matematike osnovne razine najbolje riješili maturanti iz Pule, Rijeke, Slavonskog Broda i Zagreba. Probnu maturu iz engleskoga jezika više razine najbolje su riješili maturanti Osijeka, Pule i Slavonskog Broda, dok su ispite osnovne razine najbolje riješili njihovi kolege iz Pule, Rijeke i Splita.

Još uvijek tako nije prekasno za pripreme za državnu maturu u zadnji čas: tijekom svibnja Algebra provodi jedinstvene. ciljane jednodnevne i dvodnevne radionice imena „Spas u zadnji čas“, na kojima će učenici moći dotjerati svoje znanje iz pojedinih cjelina unutar predmeta i dopuniti dijelove za koje je probna matura pokazala da im nedostaju. Svi učenice i učenici koji na državnoj maturi ostvare više od 900 bodova ujedno ostvaruju i direktan upis na najbolje ocijenjeni stručni studij u Hrvatskoj, Visoko učlište Algebra, i stipendiju za studij računarstva u visini od gotovo 100.000 kuna.(M.R.)

Možda ste propustili...