Ekonomija
NOVAC IZ EU

Za cvjetne trake usred njive Europa plaća 419 eura godišnje
Objavljeno 30. travnja, 2014.
Jedini uvjet jest posjedovanje poljoprivredne parcele, četiri sata edukacije i dobro napisan poslovni plan

Zbog nepovratnih sredstava i novih poticaja, čak i za cvjetne i travnate trake usred njive, poljoprivrednici Slavonije i Baranje pokazuju veliki interes za Program ruralnog razvoja RH.

Proračunom EU-a za poljoprivredu za razdoblje 2014. – 2020. godina predviđeno je ukupno 362,7 milijardi eura, od čega 277,8 milijardi za izravna plaćanja i tržišno povezana plaćanja, dok je 84,9 milijardi eura namijenjeno ruralnom razvoju. U tom razdoblju za Program ruralnog razvoja Hrvatske predviđeno je 2,3 milijarde eura. Kako ističe Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede, Program ruralnog razvoja trenutačno je u fazi neformalnih konzultacija (koje su obvezne prije njegova formalnog slanja Europskoj komisiji, a obuhvaćaju komentiranje Programa od strane svih općih uprava EK).

- Očekujemo neformalne komentare i za mjeru Poljoprivreda, okoliš i klimatski uvjeti. Sve do odobrenja Programa, moguće su manje izmjene unutar mjera. U lipnju se očekuje slanje Programa na odobrenje Europskoj komisiji - kaže Davorka Hajduković.

Kako navodi Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, za ove mjere vlada veliki interes naših poljoprivrednika, zadruga i poljoprivrednih poduzeća. Dodatni razlog tomu svakako je angažiranje Osječko-baranjske županije i do sada održanih niz radnih sastanaka počevši od predstavnika osječkih fakulteta, jedinica lokalne samouprave, tvrtki, zadruga, banaka, turističkih zajednica, udruga. Kako bi pomogli poljoprivrednicima u pripremi i pisanju poslovnih planova, Osječko- baranjska županija u suradnji s profesorima s osječkog Sveučilišta priprema niz predavanja i edukacija na kojima bi se poljoprivrednici upoznali, pa čak i osposobili za samostalno pripremanje projekata. Na taj način oni će se moći javljati na natječaje kada budu raspisani i tako doći do novca iz fondova EU-a.

Posebnost aktualnog Programa ruralnog razvoja također je i velika lepeza nepovratnih sredstava za male i velike poljoprivrednike, ali i za nepoljoprivredne djelatnosti kojima se želi unaprijediti kvalitetu života u ruralnim prostorima i tako zadržati stanovništvo.

Povrat izgubljenog prihoda kroz potpore

Upravo su ove posljednje mjere već izazvale veliko zanimanje malih poljoprivrednih gospodarstava na području Slavonije i Baranje. Jedna od poticajnih mjera koja je privukla osobitu pozornost jest postavljanje cvjetnih traka s pet medonosonih vrsta biljaka za koju EU daje 419 eura godišnje. Dakle, za cvjetnu traku usred njive dobiva se novac kakav danas poljoprivrednici ponekad priželjkuju za prodaju pojedinog proizvoda s cijelog hektara. Jedini uvjet jest posjedovanje poljoprivredne parcele, četiri sata edukacije i dobro napisan poslovni plan. Slična mjera postoji i za zatravnjivanje trajnih nasada i potpore za višegodišnju raznolikost kultura.

Kako navodi Željko Kraljičak, radi se o jednoj od mnogih mjera koje, između ostalog, imaju namjeru nadoknaditi poljoprivrednicima izgubljeni prihod na manje dohodovnim kulturama.

- Ako uzmemo kao primjer da se za uspostavu cvjetne trake usred njive i njezino održavanje dobije godišnje 419 eura, to znači da EU kalkulira da je prosječni prihod po hektaru u Hrvatskoj oko 4.000 eura po hektaru ili 30.000 kuna. Tako da u našim uvjetima ratarenja i vrijednostima proizvodnje žitarica prema prosjeku zadnjih nekoliko godina, uspostava cvjetnih ili travnatih traka može biti ekstraprihod koji nije moguće ostvariti u redovnoj proizvodnji. S druge pak strane, treba znati da cvjetnu traku neće posaditi netko tko uzgaja visokodohodovne kulture kao što su primjerice grašak, mahune ili neko drugo povrće gdje je osiguran prihod po hektaru i do 40.000 eura po hektaru. U tom bi slučaju cvjetna traka za takvog poljoprivrednika bila gubitak. Našim malim ratarima će sigurno biti zanimljivo da usred njive zasade cvjetnu traku i osiguraju si dodatni prihod - kaže Kraljičak.

Od suvremenih farmi do turizma doživljaja

Valja navesti i da se tu radi o sredstvima koja se nude iz dijela Programa ruralnog razvoja namijenjih za agrookolišne mjere, a riječ je o oko 100 milijuna eura. Jedna od također vrlo zanimljivih mjera jest zaštita autohtonih sorata kao što su primjerice bijeli luk ili paprika kao važan proizvod jednog lokaliteta ili specifičnost kraja.

- Europa tu kaže: Imate proizvodnju koja donosi manje prihoda, ali je specifičnost tog kraja i mi ćemo vam nadoknaditi razliku do iznosa koji biste ostvarili sjetvom pojedinih hibrida. Primjerice, kod sadnje autohtonih sorti bijelog luka poticaj iznosi 22.000 kuna/ha. Naime, sadnjom hibrida bijelog luka može se osigurati prihod veći od 30.000 kuna po hektaru, a sadnjom domaćeg autohtonog samo 15.000 kuna. Na taj način će se ujedno održati proizvodnja domaćeg autohtonog bijelog luka, a stanovništvu osigurati prihod i zadržati ga u ruralnim prostorima - kaže Kraljičak.

Dodaje da Europa to ne radi jer nas voli već sve te mjere potiče u cilju očuvanja okoliša, zadržavanja stanovništva i jačanja konkurentnosti. U prilog tomu Kraljičak navodi, da kad je riječ o sadnji cvjetne trake ili zatravnjivanja, kako se radi o skupoj mjeri i nitko ju neće ići sam od sebe provoditi, održavati ju, šišati travu nekoliko puta godišnje, ali hoće ako Europa, kojoj je cilj očuvanje okoliša, to plati.

Program ruralnog razvoja nudi još niz atraktivnih mjera - od suvremenih farmi, objekata prerade preko cvjetnih ili travnatih gredica, turizma doživljaja i sve su one okvir programa ruralnog razvoja. No, da bi se do ponuđenog novca došlo, potrebno je i proći edukaciju i napisati dobar poslovni plan.

Zdenka RUPČIĆ
Plaćanja za agrookolišne i klimatske obveze
Uspostava poljskih traka

Uspostava poljskih traka, zaštita staništa divljih životinja, poboljšanje krajobrazne kvalitete i povećanje bioraznolikosti. POTPORA ZA DVIJE VRSTE TRAKA:

1. cvjetne - širina najmanje 3 m uz rub ili unutar parcele, udaljenost između traka najmanje 50 m, a najkraća dužina 300 m.

2. travne - širina 2 - 3 m uz rub parcele.

Potpora u vidu godišnjeg plaćanja po jedinici površine kao naknada korisniku za gubitak prihoda i dodatne troškove koji su rezultat pridržavanja posebnih uvjeta koji nadilaze minimalne uvjete

l Visina potpore - cvjetne trake - 419 eura/ha

l travne trake 236 eura/ha

UVJETI:

l upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i ARKOD parcela registrirana kao oranična površina

l korisnik mora sudjelovati u edukaciji vezanoj uz mjere agrookoliša najmanje četiri sata godišnje

VOĐENJE EVIDENCIJE

l Zabrana korištenja gnojiva i pesticida

l Uspostava i održavanje traka

l Održavanje živica izvan vegetacijskog razdoblja

Zatravnjivanje trajnih nasada

Zatravnjivanje trajnih nasada; sprječavanje erozije prouzročene kišom i vjetrom - potpora u vidu godišnjeg plaćanja po jedinici površine kao naknada korisniku za gubitak prihoda i dodatne troškove koji su rezultat pridržavanja posebnih uvjeta.

UVJETI:

l upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava

l voćnjak ili vinograd moraju imati nagib 7 - 15%

l korisnik mora sudjelovati u edukaciji vezanoj uz mjere agrookoliša najmanje četiri sata godišnje

PLAN GNOJIDBE

l Površina između redova mora biti pokrivena u cijeloj površini

l Plaćanja za agrookolišne i klimatske obveze

ŠIROKI PLODORED

l poboljšava plodnost tla, strukturu tla, obogaćuje tlo organskom tvari te povećava bioraznolikost na oraničnim površinama

l Potpora u vidu godišnjeg plaćanja po jedinici površine kao naknada korisniku za gubitak prihoda i dodatne troškove koji su rezultat pridržavanja posebnih uvjeta koji nadilaze minimalne uvjete.

Prošireni plodored

Široki plodored poboljšava plodnost tla, strukturu tla, obogaćuje tlo organskom tvari te povećava bioraznolikost na oraničnim površinama, potpora u vidu godišnjeg plaćanja po jedinici površine kao naknada korisniku za gubitak prihoda i dodatne troškove koji su rezultat pridržavanja posebnih uvjeta koji nadilaze minimalne uvjete.

UVJETI:

l upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i ARKOD parcela

l korisnik mora sudjelovati u edukaciji vezanoj uz mjere agrookoliša najmanje četiri sata godišnje l plan gnojidbe l plan plodoreda

Možda ste propustili...

PREDVIĐA SE PAD GOSPODARSKIH AKTIVNOSTI OD 2025.

Potrošači u eurozoni očekuju slabiji rast plaća

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NJEMAČKOJ MOGUĆ VAL OTPUŠTANJA

Poslodavci planiraju manje zapošljavati

2

PROŠLE GODINE ŠPANJOLSKA NAJPOSJEĆENIJA, A DUBAI NAJBOLJE OCIJENJEN

Unatoč rastu cijena, i u 2024. godini vlada veliko zanimanje za putovanja

3

WALL STREET PAO

U fokusu ulagača je dionica NVIDIA-e