Ekonomija
MATIJA BRLOŠIĆ

Bruxelles više brine za hrvatsku poljoprivredu od Zagreba
Objavljeno 30. travnja, 2014.
Tako ćemo dobivati sve informacije, biti u tijelima gdje se pišu pravilnici i lobira prema EU parlamentu, kaže Brlošić

Dvije godine nakon pridruženog, Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) od 1. srpnja bit će punopravni član Copa Cogeca (CC), jedne od najstarijih i najvećih europskih asocijacija što okuplja poljoprivredne proizvođače – Copa individualne farmere, a Cogeca poljoprivrednike udružene u zadruge, firme, udruge i druge oblike združivanja.

Rezultat je to posjeta izaslanstva HPK-a Bruxellesu ovih dana, u vrijeme zasjedanja radnog predsjedništva CC-a kada su njegove ostale članice dale zeleno svjetlo za ulazak naše komore u punopravno članstvo u CC-u.

Prisutni i u Europskom parlamentu

Njime se stiže na sam izvor kreiranja europske poljoprivredne politike u koju su inkorporirane poljoprivredne politike svake članice.

– Tako ćemo dobivati sve informacije, biti u raznim tijelima; tu se pišu pravilnici, lobira prema EU parlamentu, tu su direktni kontakti s europskim povjerenikom za poljoprivredu, a predstavnici Copa Cogecae prisutni su na zasjedanjima Europskog parlamenta, imaju svoje delegate i mogu utjecati na poljoprivrednu politiku. Jer, kako smo postali članica EU-a, svi zakoni, pravilnici – 70 posto toga događa se u Bruxellesu, a 30 posto kreira sama država-članica s obzirom na svoje specifičnosti i dr. Stoga je itekako bitno imati svoje predstavnike u središtu događanja - kaže predsjednik HPK Matija Brlošić.

Što se tiče EU novca za hrvatsku poljoprivredu, ističe kako RH kroz potpore i drugo ima visoko mjesto kada se u odnos stavi ukupan iznos i hektari.

– Što se tiče prvog i drugog stupa, to je gotovo 700 milijuna eura od čega 60 posto povlačimo kroz izravna plaćanja, a 40 posto – 332 milijuna eura, ruralni je razvoj – kroz projekte, izgradnju, dogradnju, strojeve, objekte… Imat ćemo pravo raspolaganja izuzetno velikim novcem; imali smo dobru referentnu godinu na temelju koje smo ostvarili taj novac. Europa je to prihvatila i već prve godine isplatila svoje obveze sve do u lipu. Kod Hrvatske je to malo drugačije – ona je platila nekih 60 posto iz svoje omotnice. Bruxelles itekako više gleda na hrvatsku poljoprivredu nego naša vlada. Istina, gledano u širem kontekstu, to su industrijski bogate zemlje koje mogu daleko više uložiti u poljoprivredu - ocjenjuje Brlošić.

Na poticajima sve počinje i završava

No, i priznaje: - Mi se uvijek nekako držimo tih poticaja, na njima kod nas sve počinje i završava. Možda smo djelomično trebali vršiti drugačiji pritisak na Vladu, da u provođenju zajedničke europske politike tražimo da država zaštiti svoju proizvodnju. Možda je bolje da smo prisilili našu vladu da zabrani uvoz svega i svačega, da se uvozi samo nužno; time bismo štitili svoju proizvodnju i imali bismo drugu sliku poljoprivrede. Izgubili smo godine i godine na prepucavanje oko poticaja i očito smo bili u krivu. Mogli smo riješiti pitanje poljoprivrednog zemljišta, no pustili smo politiku da se previše upetlja u to, a problem nije riješen - kaže Brlošić te poručuje: - Europa, njena poljoprivreda, potpuno je drugačija od naše – oni su udruženi; primjerice, zadruge otkupljuju mlijeko od svojih zadrugara, a mi imamo neudružene, samostalne proizvođače mlijeka i svaki od njih zasebno pregovara s otkupljivačima, kamioni dolaze u svaku kuću po mlijeko. U Europi je to nezamislivo i odavno napuštena praksa.

Suzana ŽUPAN

MATIJA BRLOŠIĆ

predsjednik HPK-a

Smanjit ćemo članarine i povećati broj članova

Punopravno članstvo u Copa Cogeca iziskuje i plaćanje nemale članarine, a koja CC-u služi za njegov rad, zasjedanja, administraciju, prevođenja na 10-ak jezika… Punopravno članstvo za RH je oko 400.000 kn, no pregovorima je izaslanstvo HPK-a uspjelo dogovoriti, s obzirom na to da potpore od ulaska u EU ne stižu odmah u punom iznosu, da se puni iznos članarine dostigne tek kroz pet godina pa je ona sada godišnje oko 14.000 eura. S obzirom na to da punopravni član CC-a postajemo 1. srpnja, ona će za 2014. biti polugodišnja, tj. 50 posto – oko 7.000 eura. HPK će iznos uplatiti na žiro-račun Copa Cogeca, a u vezi s tim Brlošić najavljuje smanjenje članarine kako bi Komora povećala svoje članstvo. Sada je to 0,5 posto od izravnih plaćanja. – Išli bismo na smanjenje članarine pa bi se ona kretala od 120 do najviše 5.000 kn, što je daleko manje od sadašnjih - kaže Brlošić.

400

tisuća kuna iznosi godišnja članarina Copa Cogeca za HPK

Najčitanije iz rubrike