Osijek
CESTA ZATVORENA ZBOG RADOVA

Od Osijeka do Zračne luke preko Vukovara!?
Objavljeno 29. travnja, 2014.
Na četiri mjeseca zatvorena je cesta Osijek - Klisa, između nadvožnjaka Nemetin i skretanja prema Zračnoj luci

Zračna luka Osijek od jučerašnjeg podneva je, umjesto dosadašnjih 15-ak kilometara, od središta Osijeka udaljena čak 65 kilometara, a umjesto dosadašnjih 18 minuta, do Zračne luke automobilom se vozi više od sat vremena.

Razlog je izvanredno održavanje državne ceste DC-2 Osijek - Klisa između nadvožnjaka Nemetin i skretanja prema Zračnoj luci, a koje će potrajati do kraja kolovoza! Prema savjetima i privremenoj signalizaciji Hrvatskih cesta, vozače iz Osijeka na putu prema Vukovaru ili Zračnoj luci usmjerava se na rutu dugu 65 kilometara preko Sarvaša, Bijelog Brda, Dalja, Vukovara, Trpinje i Klise. Ovakav krug Slavonijom potreban za dolazak do Zračne luke velik je udarac u trenucima kada je zračni promet napokon došao u Osijek i letovi su svakodnevica, a putnika je sve više. Gotovo nevjerojatno izgleda prometni znak u Dalju koji putnike usmjerava prema Zračnoj luci, iako se vozite prema Vukovaru. U Zračnoj luci Osijek razočarani su odabranim terminom za početak te najavljenim vremenom trajanja radova, ali i problemima koje radovi i privremena prometna regulacija donose.

Direktor Zračne luke Domagoj Marinić, kaže kako dodatni kilometri potrebni za dolazak do Zračne luke vjerojatno neće utjecati na međunarodne putnike, ili one koji presjedaju na nekom drugom aerodromu, ali putnici koji su ciljano putovali, primjerice do Zagreba, mogli bi odustati od aviona.

- Razočarani smo i nesretni što nam se ovo događa baš sada kada letove imamo svakog dana, kada je Zračna luka “živa” i puna putnika. U tehničke detalje ne ulazim, u Hrvatskim cestama rekli su mi da se promet drugačije ne može organizirati, a teško mi je i biti zadovoljan neodređenim obećanjem da će se truditi s radovima završiti što prije - nezadovoljan je Marinić, koji kaže kako je zadnjih dana mnogo vremena proveo na telefonu u potrazi za rješenjem.

Uzme li se u obzir da je do Zračne luke, preporučenim obilaznim pravcem, potrebno sat vremena automobilom, što smo i sami provjerili te da se nešto vremena potroši na check in, a potreban je i prijevoz iz zagrebačke zračne luke do grada, postaje jasno da se do Zagreba brže dolazi automobilom nego avionom.

Komentar smo zatražili i u Hrvatskim cestama, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor na postavljena pitanja.

Ivan SEKOL
ALTERNATIVA PREKO TENJE, ĆELIJA I BOBOTE

Iako u Hrvatskim cestama preporučuju spomenuti obilazak preko Sarvaša, Bijelog Brda, Dalja i Vukovara, za dolazak do Zračne luke postoji i dvostruko kraća ruta preko Tenje, Ćelija, Bobote i Klise. Riječ je o cesti na kojoj praktički nema prometa, a prema našim mjerenjima put ovom dionicom dug je 32 kilometra, umjesto 65 kilometara preko Vukovara. Umjesto kruga širom regijom, koje podrazumijeva čak i napuštanje Osječko-baranjske županije, do Zračne luke ovim se putem dolazi za 30-ak minuta uz poštivanje prometnih propisa i ograničenja maksimalne brzine. Ostaje nejasno zašto se ovaj pravac ne spominje kao alternativa za vrijeme radova.

pad prometa?

U Zračnoj luci Osijek boje se da bi se mogao smanjiti broj putnika za Zagreb

U Zračnoj luci Osijek razočarani su odabranim terminom za početak te najavljenim vremenom trajanja radova

Najčitanije iz rubrike