Osijek
MALOLJETNICI ZLOSTAVLJAJU RODITELJE

Umjesto bezuvjetne ljubavi - batine i uvrede
Objavljeno 29. travnja, 2014.
U 2013. na području Županije podignuta 32 optužna prijedloga protiv maloljetnih zlostavljača

Sve je počelo još dok je Marko bio osnovac koji bi isprovociran ruganjem vršnjaka na račun njegovih starih tenisica po povratku kući iz škole znao vikati na majku koja mu pak bolju obuću nije mogla priuštiti.

Vikanje je s godinama postupno preraslo u udarce, a kada je prošloga ljeta 43-godišnja Vera zbog sinovljevih batina morala pozvati policiju, on je postao dio crne statistike koju čine maloljetni obiteljski nasilnici.

U 2013. godini od 1.249 zabilježenih slučajeva nasilja u obitelji ,32 optužna prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima podnesena su protiv maloljetnih zlostavljača, odnosno djece u dobi od 14 do 18 godina. Slučajevi zlostavljanja razlikuju se od obitelji do obitelji, a djeca zlostavljači u pravilu nasilničko ponašanje kopiraju od drugih članova obitelji. No, ono što je većini zajedničko jest to da su žrtve zlostavljanja gotovo uvijek majke. Riječ je o ženama koje u velikom broju slučajeva zlostavljaju i njihovi bračni i izvanbračni, odnosno bivši supružnici, ili druge osobe iz obitelji pod utjecajem alkohola ili droga. Podaci PU osječko-baranjske kažu i kako je među djecom zlostavljačima više sinova nego kćeri. Tako je u 2013. godini zbog nasilja prekršajno prijavljeno 20 sinova i 12 kćeri.

Prema procjenama Jasminke Zloković, profesorice riječkog Filozofskog fakulteta i jedne od rijetkih stručnjakinja u Hrvatskoj koji su se pozabavili ovim problemom, nasilno ponašanje djece prema roditeljima rastući je trend.

- Na žalost, slučajeva da se djeca okreću protiv svojih roditelja sve je više, a paralelno naše društvo nije spremno prepoznati ovaj problem. To za posljedicu ima činjenicu da je roditelje koji trpe nasilje od svoje djece sram o tome govoriti, da ne znaju komu se treba obratiti za pomoć, ili da su u tolikoj mjeri izgubili vjeru u institucije da uopće ne vjeruju kako bi im netko pomogao kada bi pomoć i potražili - kaže prof. Zloković, koja je u sklopu znanstvenog projekta na ovu temu došla do zaključka kako je jedan od uzroka maloljetničkog nasilja prema roditelja nestanak “normalnih” obitelji sa srednjom razinom funkcioniranja i komunikacije. Kao i da nasilničko ponašanje često proizlazi iz priklanjanja djece ovisnosti o, primjerice, drogama ili alkoholu.

Ivana SOLAR
U Hrvatskoj 28.000 maloljetnih zlostavljača!

Prema procjenama prof. Zloković približno 28.000 djece u Hrvatskoj zlostavlja svoje roditelje, a roditelji su žrtve u 16 posto slučajeva zlostavljanja u obitelji. Svjetska iskustva pak govore da je najveći broj maloljetnih zlostavljača u dobi od 12 do 14 godina, a da roditelji žrtve u prosjeku imaju 44 godine. Najčešće su žrtve pomajke i samohrane majke, a očevi najčešće oni koji imaju zdravstvenih ili tjelesnih problema.

Dvije skupine zlostavljača

Socijalni pedagozi ističu kako bilježe dvije karakteristične skupine zlostavljača. U prvoj su djeca koja nasrću na roditelje sporadično. Primjerice, maloljetnik dolazi kući usred noći, u alkoholiziranom stanju, i tuče roditelja koji ga s neprihvatljivim ponašanjem u tom trenutku konfrontira. Ujedno riječ je o slučajevima koje roditelji najčešće prijave odmah policiji. S druge strane tu su djeca koja prvo psihički ili ekonomski, a kasnije i fizički zlostavljaju roditelje dulje vrijeme, a oni takve situacije ne prijavljuju. Roditelji djece koja na njima iskazuju agresiju spremni su dugo živjeti s takvim nasiljem prije nego se nekome povjere ili potraže pomoć, najčešće zbog srama i uvjerenja da su za takvo postupanje djeteta zapravo samo krivi. Za dio takvih slučajeve sazna se obično tek nakon dugo godina, kada obiteljski odnosi eskaliraju do točke kada zlostavljani roditelji završavaju u sustavu udomiteljstva.

Najčitanije iz rubrike