Regija
NOVI INOVATIVNI FESTIVAL

U lipnju će se u Baranji po prvi put održati - Gator fest
Objavljeno 28. travnja, 2014.

BELI MANASTIR/KNEŽEVI VINOGRADI - Nakon zanimljivim sadržajima bogatog travnja Baranjce i njihove goste očekuje ništa manje zanimljiv lipanj. “Na repertoaru” će biti - Gator fest, novi inovativni festival čiji su suorganizatori TZ Baranje, Općina Kneževi Vinogradi, Belje i APP.

- To je potpuno novi festival, u koji je uključena cijela općina Kneževi Vinogradi, dakle svi tamošnji vinari, OPG-ovi i ostali turistički subjekti. Programskom shemom naglasak smo htjeli staviti na vino, kulturu i umjetnost, dakako sa štihom gastronomije, običaja, povijesti i dobre zabave - kaže Beta Kovacs iz TZ Baranje. Naglašava kako će Gator fest trajati dva dana, 13. i 14. lipnja, na raznim lokacijama u općini Kneževi Vinogradi. Svemu će prethoditi ocjenjivanje vina 27. svibnja u beljskoj kušaonici.

Prvog dana Gator festa posjetitelji mogu poslušati priče baranjskih vinara u Kamencu, Kotlini, Kneževim Vinogradima, Suzi i Zmajevcu. U Katoličkom surduku dočekat će ih, uz otvorene podrume i gatore, ulični svirači, karikaturisti i bogata gastroponuda, i to ona povijesna. Planiran je i koncert romske glazbe, nastup gitarista Gorana Salajića te Gator party uz DJ-eve Chimpa i Rocea. Istovremeno će u Reformatorskim surduku biti međunarodna izložba kipara, slikara i fotografa te velika zmajada. Predviđena je i igra za djecu i odrasle “Bila jednom Crvena Marta” te radionica Velika skulptura grozda od slame, pod “dirigentskom palicom” Nikole Fallera. Sve će završiti vatrenim showom.

Gator fest drugog se dana seli u Kneževe Vinograde, na sportsko-rekreacijski centar i tamošnje jezero, gdje će, u sklopu sajma, biti postavljen najduži stol baranjskih vinara. A nakon što pozornicu zauzme tamburaški sastav Fijaker i zabavi posjetitelje te budu dodijeljena priznanja za najbolje ocijenjena vina, oko 21 sat - stići će proljeće na Miljacku, doći će i jesen, a s čardaka se neće čuti pjesma stara, pjesma laka... Baranju će u sevdah baciti - Halid Bešlić.I.Getto

NAJAVLJENA DEVETA SLAMA

Samo petnaestak dana nakon prvog Gator festa, već 30. lipnja, Beli Manastir će biti domaćin jednoj od najpoznatijih manifestacija, 9. Slama-Land art festivalu. Od 30. lipnja do 6. srpnja Slama će biti održana pokraj Šećeranskog jezera, u istoimenom belomanastirskom prigradskom naselju. Tema ovogodišnje manifestacije bit će, u skladu s rednim brojem ovogodišnje Slame - devetka, koja je, tvrdi Nikola Faller, po mnogima broj savršenstva. ''Budući da u savršenstvo mnogi sumnjaju, spalit ćemo crva sumnje kojeg svi hranimo. Za razliku od prijašnjih manifestacija, bit će još jedno spaljivanje. U vatri i dimu će završit i ružno pače'', rekao je Faller na predstavljanju, naglasivši kako se već dogovorio za nastup umjetnika iz sedam država, a partneri će mu biti umjetnici iz Rusije koji su na posljednjoj Zimskoj olimpijadi u Sočiju izrađivali skulpture u ledu.

Najčitanije iz rubrike