Ekonomija
FIJASKO MJERE KOJA JE OBEĆAVALA

Umjesto očekivanih pet stotina, stalnih sezonaca u agraru je samo sedam
Objavljeno 29. travnja, 2014.
Na Osječko-baranjskoj županiji samo jednom poslodavcu odobren je zahtjev za primjenom ove mjere

Iako su iz Sindikata PPDIV-a, koji okuplja radnike zaposlene u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi, lani priželjkivali da će kroz mjeru “Stalni sezonac” kojom se sufinanciraju doprinosi za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima, budu uključeno bar 500 povremenih radnika u poljoprivredi, otrežnjenje je bilo vrlo neugodno.

Na istoku Hrvatske, dakle najagrarnijem dijelu zemlje, samo jednom poslodavcu odobren je zahtjev za primjenom ove mjere.

- Riječ je o zahtjevu za sedam radnika i to iz djelatnosti poljoprivrede s područja Osječko-baranjske županije, odgovaraju iz središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ranije tijekom tjedna obznanili su kako su do sada zaprimili 61 zahtjev za ovu mjeru koja se provodi od početka godine. No, čak je polovina, odnosno 33 zahtjeva, negativno riješena. Slično je i za svih pet slavonskih županija - ukupno su zaprimljena tri zahtjeva poslodavca od kojih su dva odbijena.

Željko Bugarić, pročelnik osječke službe HZZ-a nije komentirao razloge odbijanja, jer odluka se u konačnici donosi u središnjici, ali je rekao kako su kontrole rigorozne, te da se provode i za poslodavce, kao i za pojednice za koje se mjera traži.

- Ne možemo dopustiti da primjerice radi primjene ove mjere poslodavac pomisli na mogućnost otpuštanja stalno zaposlenih - naveo je jedan od kriterija Bugarić.

Sedam pojedinaca, sezonaca s područja najveće slavonske županije, postaju korisnici ove mjere. Utjehe radi još 28 osoba s područja Slavonije zaposleno je kao stalni sezonac kod poslodavaca s područja Istarske županije. Riječ je o djelatnosti ugostiteljstva.

Mediji su prošli tjedan prenijeli kako je na nacionalnoj razini u 26 odobrenih zahtjeva ukupno 343 osobe.

Podsjetimo, po mjeri „Stalni sezonac“ predviđeno je da nakon prestanka rada u sezoni, HZZ prva tri mjeseca snosi cjelokupni trošak minimalne plaće radnika, a u preostala tri mjeseca polovinu minimalne plaće. Zavod će, osim toga, za prva tri mjeseca u potpunosti snositi trošak produženog osiguranja, a u sljedećem razdoblju u najdužem trajanju od tri mjeseca snosit će 50 posto troška produženog osiguranja. Poslodavac bi trebao sufinancirati polovinu troška produženog osiguranja za druga tri mjeseca rada.

Zdenka RUPČIĆ/Dario KUŠTRO

1

poslodavcu iz OBŽ-a odobrena je mjera, a

7

je sezonaca njome obuhvaćeno

28

sezonaca iz Slavonije ušlo je u mjeru kod poslodavca u Istri

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike