Regija
INICIJATIVA HRVATSKE ŽENE I KONJOGOJSKE UDRUGE

Nakon mise - Kolo ispod lipe u Slakovcima
Objavljeno 27. travnja, 2014.

SLAKOVCI- Udruga Hrvatska žena Slakovci i Konjogojska udruga Slakovci organizirale su manifestaciju Kolo ispod lipe, koja je održana pokraj crkve u Slakovcima.

- Prema nekim usmenim prenošenjima kolo se igralo 1830. godine u Slakovcima, a imamo pismeni zapis iz 1896. da se kolo plesalo na inicijativu mjesnog župnika. Cilj je manifestacije da se obnovi ono što su nekada naši preci u Slakovcima organizirali poslije korizmenog vremena jer znamo da u vrijeme korizme nije bilo pjesme. Imali smo konjanike i zaprege koji su vozili po selu. Sljedeće godine ćemo pokušati nastaviti tradiciju i želja nam je da to malo proširimo. Ove godine nas je vrijeme poslužilo pa smo imali dosta sudionika, a vjerujemo da ćemo sljedeće godine dovesti još više KUD-ova, konjogojskih udruga i jahača. Ovakvu smo manifestaciju imali prije četiri godine, no zbog financijskih problema nismo je mogli održati. Međutim, ove smo je godine uz pomoć načelnika Općine Stari Jankovci Dragana Sudarevića i žena iz Udruge Hrvatska žena Slakovci uspjeli organizirati - istaknuo je tajnik Konjogojske udruge Slakovci Mile Ćutuk.

Prema riječima načelnika općine Stari Jankovici Dragana Sudarevića, na Kolu su bili KUD-ovi iz Novih i Starih Jankovaca te Slakovaca, a nastavak manifestacije nije upitan jer će Općina stati iza nje. M. Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana