Regija
ZAVJETOVALI SE I POKLONILI SV. JURJU

Više od 40 jahača i konjskih zaprega došlo po blagoslov u Košku
Objavljeno 28. travnja, 2014.

KOŠKA - Na etnoimanju Konjogojske udruge Koška jučer je bilo više od 40 jahača i konjskih zaprega iz Vukojevaca, Bogdanovaca, Valpova, Čepina, Ernestinova, Zelčina, Širokog Polja, Bučja, Petrijevaca, Razbojišta i Koške, koji su sudjelovali na 5. manifestaciji “Posvetio sam o Đurđevu konje”. Došli su kako bi napravili tri zavjetna kruga oko kapelice, poklonili se kipu sv. Jurja te primili blagoslov vlč. Stipe Marića, koškanskog župnika. Pozornost su plijenili konjanici u narodnim nošnjama, rasni konji, ali i okićene konjske zaprege. Riječ je o staroj tradiciji posvete konja koju je prije pet godina oživila Konjogojska udruga Koška.

- Okupljamo se ponajprije kako bismo oteli zaboravu stoljetni običaj te ga vratili tamo gdje pripada, a to je koškanska sadašnjost i budućnost. Poštovanje konju, plemenitoj životinji s kojom se ratovalo i čuvalo dom, s kojom se išlo na ašikovanja, vjenčanja i kumovanja, pa i odlazilo na vječna počivališta, odavali su naši stari tako što su se svake godine zavjetovali sv. Jurju za zdravu i plodnu godinu – rekao je predsjednik Konjogojske udruge Koška Dario Vrbanić uoči blagoslova konja. Napomenuo je da su prošle godine, prema kazivanju svjedoka nekadašnjeg vremena, kada su se u Koški konji svetili ispred crkve sv. Petra i Pavla, a zavjetni krug odvijao oko nje, predložili Ministarstvu kulture za uvrštenje posvete konja u Koški u nematerijalnu kulturnu baštinu.

- Slavonija je uvijek tražila žuljevite ruke i orošeno čelo, mukotrpan rad, duboke brazde. A zauzvrat dičila se dukatima i velnama gizdavih cura i snaša te ponosnim momcima i bećarima na doratima, vrancima i žeravima. Čovjek u konju nalazi svoju snagu bez surovosti, ljepotu bez taštine i prijatelja bez interesa - naglasio je Vrbanić.

U sklopu blagoslova konja održan je prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupile ženske i muške pjevačke skupine iz Šljivoševaca, Velimirovca i Koške. Snježana Fridl

Uskoro zaštićena baština

Ljubica Gligorević, etnologinja iz Gradskog muzeja Vinkovci i članica Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu, istaknula je kako je “fenomen iz Koške u završnoj fazi da bude na nacionalnoj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine”. “U Koški ima puno baštinskih očitovanja. Sve dok bude takvih zaljubljenika, starih osoba koje mogu prenijeti tu baštinu te mladih koji su spremni prigrliti je, baština će dugo živjeti”, rekla je Gligorević i dodala kako se uspjelo zaštititi oko 130 dobara na području cijele Hrvatske, a više od 30 ih je iz istočne Hrvatske.

Tradiciju je prije pet godina oživila Konjogojska udruga Koška

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike