Regija
OČUVANJE TRADICIJSKIH SVADBENIH OBIČAJA

Čaje se okupiše u Ivankovu po šesnaesti put
Objavljeno 27. travnja, 2014.

Vezani članci

INICIJATIVA HRVATSKE ŽENE I KONJOGOJSKE UDRUGE

Nakon mise - Kolo ispod lipe u Slakovcima

ZAVJETOVALI SE I POKLONILI SV. JURJU

Više od 40 jahača i konjskih zaprega došlo po blagoslov u Košku

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

 

Kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” Ivankovo organiziralo 16. po redu manifestaciju “Sve se čaje okupiše”.

Ova tradicionalna manifestacija posvećena je očuvanju tradicijskih svadbenih običaja i nezamjenjivoj ulozi čaje na svadbi (čauša, čave, kapetana, oberšicera, vrtopicera, ovisno o tome kako se u pojedinom mjestu zove taj meštar svatovske ceremonije). Cilj joj je očuvanje i njegovanje slavonskih svatovskih običaja, posebice čaje, odnosno čauša ili kapetana.

Program manifestacije počeo je najavom dobošara i čaje u fijakeru Konjogojske udruge "Potkova" iz Ivankova, potom je održan svečani mimohod, a završna svečanost održana je u prepunoj sportskoj dvorani u Ivankovu.

Čajo domaćin bio je Paško Barunčić-Mali, koji je pojasnio zašto se održava manifestacija “Sve se čaje okupiše”:

- Cilj ove manifestacije svakako je očuvanje tradicije i jednostavno sačuvati ono kako su se naši stari organizirali i zabavljali u svatovima. Čajo i sve ovo se više svodi na svatovske običaje i želja je da se sve to prenese na mlađe. Osnova svakog čaje je kapa koja je okićena obično dukatima i perjem. Svako selo ima nešto svoje, a za Ivankovo je simbolično da je to pero od fazana - istaknuo je Paško.

Ove godine imali smo male čaje Ivana Živkovića i Patrika Perkovića, obojica iz Ivankova, dok je prvi put nastupio čajo Jakob Mandić iz Širokog Polja.

U bogatom programu 16. manifestacije “Sve se čaje okupiše” sudjelovali su: Kulturno-umjetničko društvo “Dragutin Domjanić” Vugrovec, Muška pjevačka skupina “Bećarine” Đakovo, Ženska pjevačka skupina “Seke” Aljmaš, Kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” Ivankovo, Muška pjevačka skupina “Ornice” Ivankovo, Ženska pjevačka skupina “Prije” Ivankovo, Srednja strukovna škola Vinkovci s modnom revijom te Luka Janeš samičar iz Đakova.

U predvorju sportske dvorane svi posjetitelji mogli su razgledati izložbu tradicijskih obrta iz udruge “Škrinjica”, Vinkovci, Osnovne škole Katarine Zrinski iz Retkovaca, kao i Marije Novak iz Vinkovaca. Ivankovačke reduše i ove godine počastile su sve posjetitelje tradicionalnom poslasticom - slavonskim lepinjicama.

Mario KOKAJ

Osnova svakog čaje je kapa koja je okićena dukatima i perjem. Za Ivankovo je simbolično da je to fazanovo pero.

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike