Osijek
UPIS U PRVI RAZRED

Ne žele u zidare i tesare, iako su ta zanimanja tražena
Objavljeno 28. travnja, 2014.

Analiza pretprijava učenika osmih razreda za upis u građevinska zanimanja Graditeljsko-geodetske škole pokazala je da osmaši ne žele u zidare i tesare, iako su ta zanimanja tražena na tržištu rada.

- Dok se, primjerice, za geodetskog tehničara prijavilo 190 učenika, za arhitektonskog tehničara njih 139, a za građevinskog tehničara 106, samo se jedan učenik prijavio za zanimanje pomoćni tesar i pomoćni keramičar oblagač, a dva učenika za zanimanje zidar - kaže Mira Marić, ravnateljica Graditeljsko geodetske škole.

Naša sugovornica ističe da je riječ o apsurdnoj situaciji. Naime, dok osmaši i dalje pokazuju jako mali interes za trogodišnja zanimanja, građevinske tvrtke šalju dopis ovoj školi da s obzirom na prirodni odljev radne snage sa zanimanjem tesar, zidar i armirač, postoji potreba zapošljavanja radnika s navedenim zanimanjem. Stoga se u toj školi nastoje prilagoditi potrebama tržišta.

- Mi smo prijavili strukturu upisa Osječko-baranjskoj županiji, sukladno preporukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, osječke podružnice Zavoda za zapošljavanje i pretprijavama zainteresiranih učenika. Novo je to da smo u trogodišnjim zanimanjima zidar, tesar i soboslikar, napustili školovanje prema jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) i vratili se na klasični program školovanja. Ti su programi dobro zamišljeni, ali teško se provode u sektoru građevinarstva. To za učenike konkretno znači da praktičnu nastavu po klasičnom modelu mogu raditi u školskim radionicama i ne moraju sklapati ugovore s licenciranim radnjama, što je do sada bio slučaj, ali i velik problem - kaže ravnateljica Marić. Također, razlika je u broju sati praktične nastave pa su od prijašnjih 900, sada učenici obvezni odraditi 560 sati godišnje.

Osim toga, u četverogodišnjim programima planirali su dva odjela arhitektonskih tehničara, jer je za to zanimanje velik interes. Naime, u planu je pokretanje arhitektonskog fakulteta u Osijeku pa učenici više ne bi morali odlaziti u Zagreb ili Split na nastavak školovanja. V. Latinović

STIPENDIJE ZA DEFICITARNA ZANIMANJA

Ako se u Graditeljsko-geodetskoj školi učenici upišu u programe zidar, tesar, armirač (minimalni je broj učenika za upis šest), ti će učenici moći zatražiti stipendije od Osječko-baranjske županije, jer su ta zanimanja u županiji deficitarna. Pokazao je to i sastanak održan u Graditeljsko-geodetskoj školi s predstavnicima tvrtki iz građevinske struke. Govorilo se o problemima s praktičnom nastavom, a iskazana je i potreba građevinskog sektora za zapošljavanjem radnika koji se školuju za tesare, zidare i armirače.

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike