Ekonomija
DANI VINA I TURIZMA

Osječka Tvrđa u ritmu glazbe i najboljih vina
Objavljeno 26. travnja, 2014.
Čak 15 vinarija predstavit će svoja vina i ponuditi ih na užitak posjetiteljima

Vezani članci

DANI VINA I TURIZMA PRIVUKLI BROJNE IZLAGAČE I TISUĆE POSJETITELJA

Bogatstvo Slavonije i Baranje na jednom mjestu

Večer vina i glazbe, jedan je od središnjih događaja ovogodišnjih Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije.

Manifestacije koja je u samo pet godina održavanja prerasla u važan i prepoznatljiv splet priredbi kojima se u približno mjesec dana na najljepši način promovira slavonsko i baranjsko bogatstvo tradicije, glazbe, gastronomije, turističkih aduta i svakako vrhunskih vina po kojima je istok Hrvatske poznat.

Večer vina i glazbe u srijedu, 30. travnja od 20 sati u osječkoj Tvrđi održavat će se na tri lokacije - u Arheološkom muzeju, Regionalnoj vinoteci (pokraj Vodenih vrata) i u prostoru Kazamata. Kako bi se zadovoljili različiti glazbeni afiniteti posjetitelja, kazao je Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije najavljujući manifestaciju, na ove tri lokacije će se izvoditi i različita glazba, ali će ih sve povezivati - odlična vina iz četiri vinogorja Osječko-baranjske županije - Erdutskog, Baranjskog, Đakovačkog i Feričanačkog vinogorja. U Arheološkom muzeju za glazbeni dio programa zadužen je VS Akvarel, poznati a cappella sastav iz Osijeka, u Regionalnoj vinoteci nastupat će Tamburaški sastav Šokci, a u Kazamatu Jazz-sastav Barač & Mihić group.

- Željeli smo na našoj manifestaciji Dani vina i turizma ponuditi za sve posjetitelje ponešto, a primjerice na Večeri vina i glazbe mogućnost odabira što će slušati uz, naravno, vrhunska vina, koja doista predstavljaju naše veliko bogatstvo. Pozivamo posjetitelje iz čitave bliže i dalje okolice da uživaju u osječkoj Tvrđi i čitavoj našoj manifestaciji Dani vina i turizma - pozvao je Šišljagić.

Posjetitelji će kupnjom čaše za samo 20 kuna moći kušati praktično neograničeno sva vina iz ponude čak 15 vinarija.

Vina Belje su na ovogodišnjem ocjenjivanju vina u sklopu Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije osvojila čak sedam zlatnih medalja. “Potvrđujemo svoju poziciju među najznačajnijim vinarima Slavonije i Podunavlja. Večer vina i glazbe u osječkoj Tvrđi iznimna je prilika za uživanje u najboljim vinima regije, stoga ne propustite priliku i kušajte izabrana nagrađena vina Belja, među kojima će biti nekoliko vrsta graševine koja je ponos beljskog podruma”, pozivaju iz Belja.

Feravino na Dane vina i turizma dolazi s novim adutom. “Osim već dobro poznatih naših vina iz linija Dika i Miraz te posebice crvenih vina i naše Frankovke, ovaj put na Večeri vina i glazbe predstavit ćemo Chardonnay Miraz 2011. Sur lie, naše vino koje kupi nagrade na brojnim ocjenjivanjima. Posljednja je zlatna medalja na natjecanju u Francuskoj, na što smo posebice ponosni. Radujemo se Večeri vina i glazbe”, ističe Jennet Šimić, voditeljica marketinga Feravina.

I Slobodan Čapin, glavni enolog Erdutskih vinograda, pozvao je posjetitelje da u srijedu navečer kušaju vina te poznate vinarije. “Dolazimo s kompletnom ponudom naših vina, od kojih su mnoga okićena najsjajnijim odličjima. Bit ćemo na dvije lokacije - u Arheološkom muzeju i u vinoteci”, najavio je Čapin.

Među baranjskim vinarima čija će vina posjetitelji večeri vina i glazbe moći kušati i naravno u njima uživati, bit će Mihaly Gerštmajer. “Prošle godine Večer vina i umjetnosti bila je vrlo dobro organizirana i drago mi je da će se i ove godine ponoviti nešto slično. Dolazimo s tri naša vina - naravno graševinom, rajnskim rizlingom i s jednom kasnom berbom chardonnaya”, kaže Gerštmajer.

Vinarija Janečić, najavila je Ksenija Grünwald, nastupit će sa svojom kadarkom i roseom. “Radujemo se ovoj manifestaciji i očekujemo doista jednu lijepu večer koja će na najbolji način povezati vino i glazbu”, naglašava Grünwald.

Igor MIKULIĆ
Glazbeni program

l Arheološki muzej - VS Akvarel

l Regionalna vinoteka - TS Šokci

l Kazamat - Jazz- sastav Barač & Mihić group

Vinarije

l Erdutski vinogradi

l Vinarija Antunović

l Vinarija Janečić

l OPG Dušica Siber

l OPG Ivo Brzica

l Belje

l Vina Kalazić

l Vinarija Pinkert

l Mihaly Gerštmajer

l Obiteljski podrum Josić

l Obiteljski podrum Kolar

l Đakovačka vina

l Misna vina

l OPG Hrvoje Lukačević

l Feravino

Stjepan Karalić

direktor Misnih vina

Imamo što pokazati

- Imamo puno toga u našoj Slavoniji lijepoga, a tu je svakako i vino, pa to trebamo i pokazati. Rado nastupamo na manifestaciji Dani vina i turizma između ostaloga i zbog toga što su naša Misna vina dobro poznata i djelujemo pod okriljem Đakovačko-osječke nadbiskupije, a ona je ovdje od 13. stoljeća. Naposljetku vinogradi zahtijevaju puno rada i ljudskoga truda iza kojega dolazi vino, a vino čovjeka veseli - kaže mons. Stjepan Karalić, direktor Misnih vina.

6. Dani vina i turizma u Đakovu

Šesti Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije nastavljaju se danas (subota) u Đakovu, gdje će na korzu biti održan uskrsni gastrofest, čiji izlagači stolove s eksponatima postavljaju od 9, a otvorenje mu je u 10 sati. Očekuju se proizvođači hrane i pića – rakije, meda, sireva, kolača, razne udruge, OPG-ovi, proizvođači suvenira i turističkih artikala. Bit će dodijeljena priznanja i nagrade vinarima đakovačkog vinogorja. U 11 sati ocjenjivanje je kulenove seke te proglašenje pobjednika i dodjela pehara i medalja, uz nastup KUD-a Slavonija Đurđanci. Zatvaranje ovog gastrofesta je u 14 sati. Organizatori su TZ grada Đakova i Udruga kulinara Đakovački kulin, a pokrovitelji su Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo, župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Zoran Vinković.(S.Ž.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike