Magazin
SVJETSKA SVEUČILIŠTA OTVORILA PREDAVANJA SVIMA

Online obrazovanje: Do diplome s nekoliko klikova mišem!
Objavljeno 26. travnja, 2014.

Ubrajate li se među one koji (svako)dnevno po navici čitaju dnevne novosti, ciljano traže neku informaciju ili se neobavezno druže na društvenim mrežema, vrlo je vjerojatno da vam taj užitak ometaju agresivni oglasi za raznorazne online tečajeve.

Većina su zapravo tek videozapisi starih predavanja ili nastavnog materijala, no neki nude i mnogo više, iskustvo koje bi moglo biti presudno u uspješnim obrazovnim sustavima budućnosti. No krajem 80-ih pokrenuto je i prvo online sveučilište.

SVE JE DOSTUPNO I HRVATIMA

Prije dvije godine Oscar Bralo bio je jedan od brojnih nezaposlenih mladih Španjolaca. Ni po čemu drukčiji od svojih vršnjaka, tada - s 26 godina - pokušavao je doći do posla, ali neuspješno. U zemlji koja je, uz Grčku i Hrvatsku, vodeća po stopi nezaposlenosti među mladima, to nije bilo ništa neuobičajeno. No, ono što je Oscar odlučio napraviti ne samo da bi moglo poslužiti kao primjer svim mladima koji su u potrazi za poslom nego, zahvaljujući razvoju tehnologije, postaje sve veći trend u svijetu. Oscar je “upisao” tečaj programiranja na internetu, uložio dvije godine u razvoj svojih programerskih znanja i danas je, zahvaljujući tomu - zaposlen u tvrki Media Tech Solutions iz Madrida, gdje radi na razvoju softverskih rješenja koje tvrtka nudi svojim klijentima.

“Ignorirajte ljude koji vam govore da to nije moguće. Ako radite što volite, strastveno i predano, možete raditi što god želite”, piše Oscar na svom blogu topblogcoder.com.

Sličan je primjer (za sada) teško pronaći u Hrvatskoj, ali sve je više poslodavaca kojima formalno obrazovanje nije od presudne važnosti pri odabiru budućih zaposlenika. Završen online tečaj i tako stečeno znanje koje je kandidat za posao u mogućnosti demonstrirati, donosi mnogo više “bodova” nego fakultetska diploma. Posebice je to važno u novim, internetskim i tvrtkama vezanima uz mobilne i računalne tehnologije. Za tu mladu industriju obrazovni sektor ne uspijeva proizvesti znanja koja su usklađena s brzim promjenama na tržištu.

- Ne postoji formalno obrazovanje koje bi pratilo korak s brzim promjenama u svijetu web dizajna. Ako kandidat pokaže da drži korak s novim trendovima, poznaje nove mogućnosti, a do tih je znanja došao samostalno, učeći s online servisa koji takva znanja nude, to mnogo govori o njegovoj motivaciji i izdvaja ga od svih ostalih kandidata koji se pri traženju posla oslanjaju samo na činjenicu da imaju diplomu - kaže Dean K., direktor jedne hrvatske kreativne agencije.

A prilike za samostalno učenje udaljene su svima koji žele učiti - samo jedan klik mišem. Poznavanje engleskog jezika, naravno, veliki je plus, ali ako ga ne znate, čak je i njega moguće naučiti online, pa se onda baciti na željene teme.

Velika su svjetska sveučilišta, dijelom kao sredstvo samopromocije, ali i dijelom zbog želje za zadovoljavanjem sve većeg apetita za znanjem diljem svijeta, otvorila svoja predavanja svima koji ih žele pratiti. Danas je tako moguće pratiti najbolje kolegije najboljih profesora, s najelitnijih svjetskih fakulteta - potpuno besplatno. Osim njih, brojni svjetski stručnjaci iz raznih područja, snimaju i nude online tečajeve uz koje je moguće steći znanja i vještine konkurentne na današnjem tržištu rada.

- Sve je počelo kao hobi. Još tijekom fakulteta počeo sam na internetu pratiti sve vezano uz mrežne tehnologije. Eksperimentirao sam s raznom opremom, routerima, protokolima... pratio novosti, povezivao se sa stručnjacima iz raznih područja o kojima u Hrvatskoj nisam mogao mnogo naučiti... Nakon nekoliko godina stigla je i prilika stečeno znanje primijeniti u praksi i odlučio sam ju prihvatiti”, kaže Osječanin Valent T., koji je zahvaljujući više neformalnom obrazovanju putem interneta nego diplomi ETF-a dobio posao tehničara za mrežne protokole i optiku u jednoj hrvatskoj telekomunikacijskoj tvrtki, gdje je zaposlen i danas.

ZA I PROTIV

Kvalitetnih online sadržaja sve je više, a prednosti takvog učenja su višestruke. Svaki novi naraštaj online obrazovanja pridonosi izgradnji i razvoju ne samo virtualne nego i stvarne zajednice. Mnogi online tečajevi žele od svojih studenata povratne informacije i preporuke za poboljšanje procesa na obostrano zadovoljstvo. Upravo u tom leži jedna od brojnih prednosti ovakvog učenja, u odnosu na klasično školstvo i obrazovni sustav na bilo kojoj razini.

Čak i da čitav svijet nije “strefila” ova nemilosrdna ekonomska kriza, mogućnost smanjenja troškova uvijek je dobro došla. I to je još jedna od boljih strana učenja preko “svemrežja” jer za diplomu gotovo bilo kojeg sveučilišta ili učilišta, s bilo kojeg kraja svijeta, ne treba vam avionska karta, nemate trošak višemjesečnog ili višegodišnjeg najma stana ili obroka... - bar ne više od onoga što vaš uobičajeni život zahtijeva.

S druge strane, sjediti doma i slušati predavanja te pisati zadaće - za to treba mnogo motivacije, što je nedostatak online opcije, kao i iskustvo studiranja, za koje se “isplati” plaćati malo više. Online programi ne mogu vam pružiti osjećaj pripadnosti nekoj zajednici, sudjelovanja u učenju izvan učionice, skupnog učenja, a sve to ima svojih čari i prednosti.

Narcisa VEKIĆ

Danas je moguće pratiti najbolje kolegije najboljih profesora, s najelitnijih svjetskih fakulteta - besplatno...

Udemy (www.udemy.com) servis je koji nudi svladavanje znanja i vještina koje često nije moguće naučiti preko sveučilišnih kolegija...

DANJU I/ILI NOĆU
Mogu pauzirati predavanje

“Za razliku od učionice, kod online tečaja mogu učiti svojim tempom. Nekad to može biti nekoliko sati zaredom, a nekada samo pola sata, danju ili noću. Ako u nekom trenutku trebam pojašnjenje pojma ili želim više saznati o nečemu o čemu je riječ u predavanju, mogu pauzirati i informirati se na drugim stranicama”, objašnjava Marko Ž., koji za sebe kaže da je ovisnik o online učenju - edX, Coursera, Udemy, Khan Academy, Udacity... Za razliku od Valenta, zahvaljujući tomu još nije dobio stalan posao, ali uspijeva “prodati” sve više honorarnih programerskih usluga na brzorastućem tržištu aplikacija za mobilne uređaje.

RASTUĆE TRŽIŠTE
Milijuni studenata uče online

Tržište online učenja je veliko i raste iz dana u dan. U jesen 2009. godine na online tečajevima bilo je čak 44 posto studenata, gotovo 96 posto američkih sveučilišta nudilo je neki online tečaj, a te je godine Barack Obama obećao pola milijarde dolara upravo za tu svrhu. Pretpostavlja se da bi ove godine brojka online učenja mogla drastično porasti. Sve je više onih koji ne žele sjediti u klasičnoj školskoj klupi, iako se za takav tip obrazovanja ipak ne će odlučiti baš svatko. S druge strane, mnogo je onih koji se na online učenje odlučuju silom (ne)prilika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike