Kultura
40 GODINA UMJETNIČKOG DJELOVANJA

Kulturno povezivanje dviju domovina Jagode Treneske Cvetičanin
Objavljeno 25. travnja, 2014.
Promovirana autobiografija “40 godina u znaku povezivanja i klavirskog mozaika”

U povodu 40 godina umjetničkog djelovanja pijanistice Jagode Treneske Cvetičanin u srijedu je održan koncert u atriju Glavne straže Muzeja Slavonije u Osijeku.

Biseri komorne glazbe proslavili su život i djelo Jagode Treneske Cvetičanin, glazbenice, rođene u Skopju. Kao prikaz životne korelacije između glazbe i rodne Makedonije, održana je i promocija autobiografije: 40 godina u znaku povezivanja i klavirskog mozaika, čiju recenziju potpisuju Sanja Drakulić i Davor Bobić, urednik je Igor Gajin, a o autobiografiji je, između ostalih, govorila i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić.

“Biseri komorne glazbe” angažirali su brojne umjetnike, koji su upotpunili ovu Osječku glazbenu muzejsku srijedu. Glazbeni program započeo je izvedbom “Ave Marie” (J. S. Bach/C. Gounod) u interpretaciji Slobodana Cvetičanina (bariton), Kirila Naumova (violina) i Jagode Treneske Cvetičanin (klavir), što se pokazalo kao izvrsna glazbena suradnja. Kao jedna od gošći, bila je i sopranistica Vesna Baljak Contini, posebice dojmljiva u duetu Zerline i Don Giovannija, iz opere W. A. Mozarta “Don Giovanni”, kojega je otpjevala sa Slobodanom Cvetičaninom te uz klavirsku pratnju slavljenice koja je svoju muzikalnost pokazala i u komornim suradnjama poput ove! Četvrta točka večeri bila je skladba “Smrt labuda”, skladatelja C. Saint-Saënsa, u kojoj je zaplesala i balerina Ana Blažanin.

Bila je ovo večer prepuna performansa, koju je uveličala i hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Kostadinka Velkovska, rodom iz Skopja. Riječ je o dobitnici više nagrada za glumu i glazbu koja se posebno bavi šansonom, što je osobito emotivno bilo naglašeno u pjesmi “Moderato cantabile” Arsena Dedića. U prisutnosti glazbenog duha makedonske narodne glazbe, izvedene su i skladbe “Zajdi, zajdi jasno sonce”, “Lihnida kajče veslaše” E. Pupinovskog te “Rum dum dum”, još jedne makedonske narodne donesene u izvedbi Vardarki i T'ga za jug, sekcije MKD-a “Braća Miladinovci” Osijek.

U četrnaest točaka, umjetnički zrelo interpretiranih i donesenih osječkoj publici, nije izostala suverenost, kojom je potvrđena lokalitetnost pijanistice Treneske Cvetičanin, koja još od 1994. godine intenzivno radi na kulturnom povezivanju dviju domovina.

U “Fantasie pastorale” (op. 37), E. Bozze, svoju uvjerljivost pokazao je i oboist Dejan Činčurak, uz pratnju Jagode Cvetičanin. Bila je to glazbena suradnja koja je dala poseban pečat komornoj glazbi. Kao izvrsni glazbenici potvrdili su se i violinist Kiril Naumov te pijanistica Andreja Gribl. Sloboda u interpretaciji vlastitog glazbenog izričaja, uz sjajne umjetnike goste, zaokružila je 40 godina te večer koja je uokvirila glazbenu autonomiju i iskustvo pijanistice Jagode Treneske Cvetičanin.

Marina BAN
Možda ste propustili...

60. ROĐENDANA KREMPUHA

“Pljuska” o padu vlade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike