Osijek
REKTOR POSREDOVAO U RJEŠENJU SPORA

Učiteljski fakultet bit će preimenovan u
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti
Objavljeno 24. travnja, 2014.

Zahvaljujući posredovanju rektora osječkog Sveučilišta Željka Turkalja, na dnevnom redu sljedeće sjednice Sveučilišnog senata, zakazane za utorak, 29. travnja, naći će se prijedlog o davanju suglasnosti za promjenu naziva Učiteljskog fakulteta u Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, a on bi, prema najavama, trebao dobiti većinu glasova senatora.

Podsjetimo, takav prijedlog, koji je bio dostavljen na osnovi takve odluke Fakultetskog vijeća Učiteljskog fakulteta od 12. lipnja 2013., već se 1. srpnja prošle godine trebao naći na sjednici Senata, ali je zbog uloženog prigovora Filozofskog fakulteta skinut s dnevnog reda. U međuvremenu, tadašnju rektoricu Gordanu Kralik zamijenio je novi rektor Turkalj, dekanica Učiteljskog fakulteta Anđelka Peko postala je prorektorica za nastavu i studente (njezinu funkciju preuzeo je Damir Matanović), a ovo pitanje još se nije riješilo. Dapače, prije mjesec dana održana je izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta, na kojoj je od vodstva Sveučilišta zatraženo da organizira hitan sastanak sve tri strane o ovom problemu. "U više navrata tražili smo, no nismo dobili ni traženi odgovor na pitanje koje to nove dvopredmetne studije želi pokrenuti Učiteljski fakultet, a za koje se plašimo da bi ušli u naš djelokrug. Također, smatramo da naziv 'odgojne i obrazovne znanosti' dobrim dijelom zadire u programe naših odsjeka, osobito pedagogije", objasnila je tada dekanica Filozofskog fakulteta Ana Pintarić. V. d. dekana Matanović pak uzvratio je kako su njihovi stavovi čvrsti i utemeljeni, uz napomenu "kraljevstvo kraljevstvu ne može propisivati zakone", što je bilo upereno prema Filozofskom fakultetu. Iako se činilo da je na pomolu dugotrajni spor, rektor i njegovi suradnici ipak su ga uspjeli riješiti. "Sastao sam se u više navrata s predstavnicima oba fakulteta i dogovorili smo svojevrsni kompromis. Dakle, Učiteljski fakultet može promijeniti ime jer je sadašnje arhaično i sličnih primjera nema gotovo nigdje u Europi, izuzev zagrebačkog Učiteljskog fakulteta, ali on funkcionira kao viša škola, a ne visoko učilište. Nadalje, fakultet istog naziva i sličnog usmjerenja postoji u Puli i praksa se pokazala pozitivnom. Zato nema nikakve formalne zapreke da ne dobijemo Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, naravno ako članovi Senata podrže takav prijedlog. S druge strane, Učiteljski fakultet odustao je od uvođenja nekih programa koji bi eventualno zadirali u djelokrug Filozofskog. Drago mi je što smo ovo pitanje riješili na obostrano zadovoljstvo", istaknuo je rektor. T. Levak

ana Pintarić:

dekanica Filozofskog fakulteta

Bitno je da nema paralelnih studija

Dekanica Pintarić jučer još nije zaprimila službeni dnevni red iduće sjednice Senata, ali je potvrdila da su postigli dogovor. "Ne želim puno komentirati prije sjednice Senata 29. travnja. Mogu samo reći kako je nama najvažnije da nema paralelnih studija", rekla je kratko.

DAMIR Matanović:

v.d. dekana Učiteljskog fakulteta

Već smo pripremili sve dokumente s novim imenom

Čelnik Učiteljskog fakulteta izrazio je zadovoljstvo ovakvim raspletom. "Mislim da je to jedino logično rješenje i drago mi je što je demokratska procedura na kraju pobijedila. Već smo pripremili sve dokumente te novi Statut i pravilnike s promijenjenim imenom i čekamo samo službenu odluku pa da ih donesemo na sjednici Fakultetskog vijeća već dan poslije, 30. travnja. Nakon toga ide postupak preregistracije na Trgovačkom sudu, a studenti bi se u akademskoj 2014./2015. godini trebali upisivati u fakultet s novim nazivom", najavio je Matanović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike