Regija
KONJOGOJSKA UDRUGA KOŠKA

Stari običaj posvete konja postaje kulturna baština?
Objavljeno 25. travnja, 2014.
Ne zna se točno starost ovog običaja, a pretpostavlja se da je star više od sto godina

KOŠKA - Blagdan sv. Jurja posljednjih pet godina posebno se obilježava u Koški, zahvaljujući Konjogojskoj udruzi Koška koja je obnovila stari običaj blagoslova konja te održavanje manifestacije ''Posvetio sam o Đurđevu konje'' prve nedjelje nakon Jurjeva. Ovogodišnja manifestacija održat će se u nedjelju, 27. travnja, a počinje u 11 sati svetom misom u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Koški, nakon čega će na etnoimanju udruge u 12 sati biti blagoslov konja koji će obaviti vlč. Stipo Marić.

Očekuje se dolazak jahača i zaprežnih kola iz Vukojevaca, Bogdanovaca, Valpova, Čepina, Ernestinova, Zelčina, Širokog Polja, Bučja, Petrijevaca, Razbojišta i Koške. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu sudjeluju ženske i muške pjevačke skupine iz Šljivoševaca, Velimirovca i Koške. Prema naslijeđenom običaju, jahači s konjima tri puta napravit će zavjetni krug oko kapelice sv. Jurja na etnoimanju, a to isto učinit će gazde sa zaprežnim kolima.

- Za razliku od prije, blagoslov konja nije oko župne crkve jer zbog groblja to nije moguće izvesti, nego će jahači i zaprežna kola doći na etnoimanje. Jahači triput jašu oko kapelice, a to će učiniti i zaprežna kola te tako dati zavjet – pojasnio je Dario Vrbanić, predsjednik Konjogojske udruge Koška, koja je u proteklih pet godina za šest puta povećala broj konja i trenutno ima 30 grla i okuplja 40 članova.

Bogatstvo i ljepota običaja posvete konja u Koški uskoro bi mogli postati nematerijalni dio kulturne baštine Republike Hrvatske. Naime, Konjogojska udruga Koška pokrenula je postupak u cilju zaštite tradicijske baštine svoga mjesta.

- U Ministarstvo kulture poslali smo sve materijale koje smo pripremili detaljno istražujući naše povijesno naslijeđe, a koje su nam prezentirali naši stariji mještani. Ne zna se točno starost ovog našeg običaja, a pretpostavlja se da je star više od sto godina. Prema kazivanju mještana, konji iz okolnih mjesta u rane jutarnje sate dovođeni su pred župnu crkvu svetog Petra i Pavla u Košku. Stizala su i zaprežna kola okićena štikanim peškirima i đurđicama. Konji bi se isprezali, a kola ostavlja u dvorištu župskog dvora. Vlasnici bi tri puta vodili konje oko župne crkve. Nakon toga, svaki je gazda svoje grlo doveo do sakristije, a konj je morao glavom proviriti kroz prozor prema glavnom oltaru s kipom svetog Jurja. Tim činom dao bi zavjet svom zaštitniku – priča Vrbanić.

Običaj se organizirano prestao održavati 1975. godine, a oživio je na inicijativu mještanki Dubravke Kovačević i Suzane Ercegovac.

- One su u selu među prvima nabavile grlo, inicirale su osnivanje udruge i obnavljanje starog običaja. Sretni smo što smo uspjeli tradiciju oživiti te realizirati etnoimanje na kojem smo, osim kapelice, podigli đeram i ambar. Etnoimanje prostire se na 2,4 hektara koje nam je ustupila Općina Koška i koja nam je najviše financijski pomogla. Naravno, iskazali su se i sponzori i donatori'', rekao je Vrbanić.

Snježana FRIDL
MANIFESTACIJOM OŽIVITI KONJOGOJSTVO

Manifestacija ''Posvetio sam o Đurđevu konje'' pokrenuta je u cilju očuvanja tradicije, ali i oživljavanja konjogojstva koje je posljednjih desetljeća uništeno.

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike