Ekonomija
AGRONOMSKA KOMORA

Gantner: Samo jaka struka može zaustaviti propast poljoprivrede
Objavljeno 24. travnja, 2014.

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je jučer javnu raspravu o Zakonu o Hrvatskoj agronomskoj komori koja će trajati idućih petnaest dana, objavili su iz tog resora na svojoj web stranici.

Kako stoji u obavijesti, “Prijedlog nacrta Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori izradilo je Povjerenstvo u čijem su sastavu bili predstavnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskog agronomskog društva, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatske poljoprivredne agencije, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Instituta za poljoprivredu i turizam, Poljoprivrednog fakulteta Osijek, Poljoprivrednog instituta Osijek, Poljoprivredne savjetodavne službe i Ministarstva poljoprivrede.”

Zbog čega se baš sada ide na osnivanje Agronomske komore i je li u planu njezino financiranje isključivo iz članarine ili iz državnog proračuna ili i jedno i drugo, te hoće li agronomi (kao što je slučaj s odvjetnicima i liječnicima) biti obvezni biti njezini članovi ako žele izaći na tržište rada, pitali smo Ministarstvo poljoprivrede. No, odgovor do zaključenja ovog broja naših novina nije stigao.

U razgovoru pak s jednim od inicijatora i kreatoricom ove ideje Vesnom Gantner, bivšom pomoćnicom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, doznali smo da se povjerenstvo za izradu zakona o hrvatskoj agronomskoj komori sastalo još sredinom 2012. godine.

- Tada je definirano da agronomska komora treba biti samostalna strukovna organizacija koja će čuvati čast struke i skrbiti o tomu da agronomi časno zastupaju i promiču zajedničke interese i pred državnim tijelima u zemlji i u inozemstvu. Osnovni cilj osnivanja agronomske komore jest dati više na važnosti struci jer samo jaka i okupljena struka može zaustaviti daljnje propadanje hrvatske poljoprivrede - izjavila je Gantner, te je dodala da politika više ne bi smjela biti kreator poljoprivrede već struka.

Navela je i kako je predviđeno da se agronomska komora financira iz članarina.

Zdenka RUPČIĆ
Kroz komoru utjecati na kreiranje zakona

Vesna Gantner navodi kako se očekuje da će nakon osnivanja agronomske komore struka spriječiti donošenje zakona koji bi mogli naštetiti poljoprivredi. Kao kvalitetan primjer udruživanja i organiziranja struke navela je arhitekte koji su kroz svoju komoru imali veliki utjecaj prilikom kreiranja zakona o legalizaciji, a time i sebi osigurali izvor prihoda. “Slično je odradio i jaki lobi javnih bilježnika koji je uspio 'ući' u mnogo zakona i time si osigurao dodatni posao”, kaže Gantner.

Najčitanije iz rubrike