Regija
VIJEĆNICI USVOJILI ODLUKE O NAPLATI VODE

Belišćanima u svibnju stižu
uvećani računi za vodu
Objavljeno 23. travnja, 2014.

BELIŠĆE – Gradski vijećnici Belišća usvojili su Odluke o obračunu i naplati naknade za razvoj na vodoopskrbnom području Belišća te odluku o obračunu i naplati naknade za razvoj na području aglomeracije grada. Za građane i korisnike vode s Distribucijskog sustava Hidrobela d.o.o. Belišće to znači da će na računima koji im stignu u svibnju, cijena kubnog metra vode biti uvećana za dodatke u iznosu od 2,58 kuna, dok će konačna cijena kubnog metra vode biti poznata nakon izvršenih kalkulacija.

Prema obrazloženju koje je dostavio direktor Hidrobela Andrej Bičak, riječ je o naknadi koja se koristi za gradnju, odnosno financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina. Ona se mora koristiti isključivo na način da se osigura ravnomjeran razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje na vodoopskrbnom području ili aglomeraciji grada Belišća.

- Sredstva za ostvarenje I. faze FSEP projekta koji mora biti završen u razdoblju do 31. prosinca 2017. i čija ukupna vrijednost iznosi 14.743.366 eura, ili 112.786.750 kuna, planiraju se osigurati na način da se iz Fonda EU-a dobije sufinanciranje nepovratnih sredstava od 75 posto, a 25 posto osiguravaju RH, jedinica lokalne samouprave i njihove tvrtke za vodne usluge. Od tog postotka gradovi i tvrtke osiguraju 5 do 10 posto. To znači da su Grad i Hidrobel obvezni do 31. 12. 2017. osigurati najmanje 5 posto sredstava od 112.786.750 kuna, što iznosi 5.639.337 kuna. Ta sredstva treba osigurati u razdoblju od četiri i pol godine, što znači da godišnje treba iznos od 1.253.186 kuna. S obzirom na prosječnu godišnju potrošnju od 485.500 kubnih metara i 3.800 korisnika na području grada i prigradskih naselja, za osiguranje našeg udjela u projektu potrebno je osigurati 2,58 kuna po kubiku utrošene vode, poručili su iz Hidrobela.

Svjestan da će nove naknade biti novi udar na građane, gradonačelnik Dinko Burić prozvao je bivšu vlast koja je znala za ovaj projekt i svoje obveze u njemu, ali nije ništa poduzela, iako bi uvođenje naknade za te namjene prije 4 ili 5 godina, prepolovilo sadašnju visinu naknade, koju Belišće sada izglasava kao posljednji grad u županiji. Naglasio je i kako će osim građana, i Grad, odnosno Hidrobel, u velikoj mjeri preuzeti nove troškove koji mu dolaze s otkupom i preuzimanjem uređaja za proizvodnju i pročišćavanje vode od tvrtke Duropack Belišće d.o.o., te kako Grad Belišće ima najjeftiniju vodu u županiji.L.Aničić

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike