Regija

U Pakracu otvoren drugi Alzheimer cafe u Hrvatskoj
Objavljeno 23. travnja, 2014.

PAKRAC - Pod pokroviteljskom Požeško-slavonske županije, gradova Pakraca i Lipika u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora, Crvenog križa Pakrac i Volonterskog palijativnog koordinacijskog tima „LiPa", otvoren je drugi u Hrvatskoj Alzheimer cafe. Svečano ga je proglasio otvorenim zamjenik župana Ferdinand Troha. Otvorenju su nazočili i gradonačelnik Pakraca Davor Huška, ravnatelj OŽB-a Pakrac Krunoslav Kelemen, ravnatelj SB Lipik Darko Kelemen, članovi volonterskog palijativnog koordinaciskog tima "LiPa" te predsjednik HUAB-a, prof. dr. sc. Ninoslav Mimica. Pakrac se pridružio Zagrebu i europskim metropolama u kojima se Alzheimer cafe održava redovito u cilju informiranja javnosti i destigmatizacije bolesti. Održano je stručno savjetovanje o Alzheimerovoj bolesti, demenciji te kako živjeti s oboljelima.

- Ne nađemo li lijeka, do 2050. bit će 100 milijuna oboljelih od Alzheimerove bolesti - kaže prof. dr. sc. Mimica, psihijatar, predsjednik HUAB-a, te dodaje kako se svjetska epidemija Alzheimerove bolesti širi i na Hrvatsku. Danas imamo oko 80.000 dementnih osoba od kojih je oko 15.000 na širem području Zagreba. U svijetu od te bolesti boluje 24 milijuna ljudi, a očekuje se da će ih do 2050. godine biti četiri puta više. Riječ je o bolesti koja je neizlječiva, dugotrajna i skupa. Oboljeli traži kompletnu njegu 24 sata i nerijetko se sama obitelj s tim ne može nositi. Uz lijekove koji mogu produžiti život ili kvalitetu života za godinu ili dvije, nužni su domovi za smještaj oboljelih od te bolesti. Zahvaljujući naporima HUAB-a i društvene zajednice, postignuti su neki pomaci. Usvojen je „Pravilnik o vrsti i djelatnosti Doma socijalne skrbi“ koji definira smještaj osoba s Alzheimerovom demencijom u domove za starije osobe, s obavezom uređenja odjela za pojačanu medicinsku skrb, a jača i javna svijest u potrebi veće brige za osobe koje pate od Alzheimerove demencije.

Međutim to nije dovoljno. Dio lijekova koji pomažu u borbi s Alzheimerovom bolešću još uvijek nije na listi besplatnih lijekova HZZO-a, a potrebna je i veća pomoć obiteljima koje se brinu o osobama koje pate od Alzheimerove demencije, rečeno je na skupu. (AGM Kruna)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana