Novosti
ZAKON O ZAŠTITI OD ZARAZNIH BOLESTI

Gradovima i općinama novčane kazne za nesuzbijanje komaraca
Objavljeno 23. travnja, 2014.
Problem Osijeka su komarci koji dolijeću iz susjednih općina, i to mora biti riješeno

Vezani članci

DOBRA VIJEST SA SJEDNICE VLADE

Vlada odobrila pet milijuna kuna za suzbijanje komaraca

Prema prijedlozima izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje Ministarstvo zdravlja planira usvojiti do kraja ovoga mjeseca, predviđa se uvođenje novčanih kazni i prekršajnih prijava za gradove i općine koje ne budu suzbijale komarce.

Kako navode u Ministarstvu zdravlja, ali i Odjelu za opću zdravstvenu ekologiju HZJZ-a, komarci su prenositelji opasnih zaraznih bolesti, poput virusa denga ili virusa Zapadnog Nila, koji su se u posljednje dvije godine pojavili i u Hrvatskoj. Gradovi i općine i do sada su imali obvezu praćenja i suzbijanja komaraca, ali bez sankcija pa mnogi to nisu niti provodili, najviše s objašnjenjem kako nemaju novca. U tu skupinu ne pripada grad Osijek, koji već niz godina iz svojeg proračuna izdvaja milijune kuna za uništavanje komaraca sa zemlje i iz zraka. Ove godine, odlukom Vlade RH, čak je iz državnog proračuna izdvojeno pet milijuna kuna za pomoć Osijeku u borbi protiv komaraca, dok će Grad iz svojeg proračuna osigurati još 4,5 milijuna kuna.

Osijek podržava izmjene zakona

Međutim, upozorava Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, efikasnost tretmana značajno smanjuje činjenica da ni jedna druga jedinica lokalne samouprave u okolici Osijeka ne tretira leteće napasnike redovito i dosljedno: “Zbog toga nam se često događalo da već dan-dva nakon tretmana, građane Osijeka i okolice opet počnu bosti komarci. Pozdravljamo stoga izmjenu zakona. Već je nekoliko ljudi umrlo od posljedica tih virusa u susjednim zemljama, Srbiji i Mađarskoj, i stoga treba preventivno djelovati što prije.”

Naglašava kako je najveći problem Park prirode Kopački rit, za kojega vrijede posebni propisi, a sa svojim močvarnim područjem iznimno je pogodan za razvijanje legla komaraca.

- Za područje cijele županije potrebno je godišnje osigurati između 20 i 25 milijuna kuna za uništavanje komaraca. To je velik novac i jasno nam je da ga nije nimalo lako pribaviti, ali se mora pronaći neki model u suradnji države i jedinica lokalne samouprave - apelira Kristić.

Prijete, a ne žele pomoći

Jedna od najugroženijih općina u Slavoniji i Baranji je općina Bilje, smještena na samom rubu Parka prirode. Kako ističe općinski načelnik, Željko Cickaj, komarce tretiraju svake, pa će i ove godine. “Minimalni iznos koji trošimo za tretiranje je 200.000 kuna, a ove godine to će vjerojatno biti i više”, kaže Cickaj.

Komentirajući najave iz Ministarstva zdravlja, podsjeća na prošlogodišnje apele za pomoć istom ministarstvu, poslane nakon poplave. “Ne samo da nismo dobili niti lipe nego se nisu udostojili ni odgovoriti. Žalosno je da nam prijete kaznama, a ne žele pomoći”, kaže načelnik. Namjenska sredstva u proračunu za suzbijanje komaraca ostavio je i Beli Manastir.

- Nalazimo se na nešto boljoj zemljopisnoj poziciji od općina Bilje ili Draž, ali ipak izdvajamo velike iznose, dakako u ovisnosti o godini. No, zbog krize sve je teže osigurati dovoljno sredstava, što vjerojatno muči i ostale baranjske općine. Upravo stoga me čudi prijetnja sankcijama, jer svi znaju u kakvoj se situaciji nalazimo - kaže gradonačelnik Ivan Doboš.Surađivali: I.Getto /S.Župan/S.Butigan/L.Aničić/D.Pejić

Tomislav LEVAK
Đakovo traži milijun kuna

Grad Đakovo od Vlade traži da s milijun kuna sufinancira troškove dezinsekcije. Gradonačelnik Zoran Vinković navodi da se na đakovačkom području nalazi veći broj voda stajaćica što ljeti prouzroči veliki broj komaraca, a koje Đakovčani obavezno tretiraju krajem lipnja, odnosno početkom srpnja, a to, navodi, nije dovoljno za kvalitetnu zaštitu od letećih napasnika. “Do sada je Grad Đakovo za tretiranje komaraca iz proračuna izdvajao oko 200.000 kuna, što je bilo dovoljno samo za kratkotrajno ublažavanje posljedica najezde”, kaže Vinković.

HOĆE LI VUKOVARCI OPET MORATI DAVATI PRILOGE ZA TRETMANE?

Vukovar je poslao zahtjev Vladi za financijsku potporu u iznosu od dva milijuna kuna za sufinanciranje larvicidnih i adulticidnih tretmana komaraca. Prema riječima Domagoja Centnera iz nadležnog gradskog odjela 2013. godine za suzbijanje komaraca bilo je utrošeno oko 600.000 kuna, no bila je to godina kada je komaraca bilo malo. Prije nekoliko je godina gradska uprava, zbog tada iznimne navale komaraca, građanima slala uplatnice da pomognu novčanim prilozima, što su mnogi i učinili...

VALPOVO I PETRIJEVCI NE ZNAJU KAKO ĆE PLATITI KAZNE

Za gradonačelnika Valpova Leona Žulja, najava Ministarstva zdravlja je “neugodna”. “Taj problem sve razine vlasti od državne, preko županijske do lokalne, trebaju rješavati zajednički i na vrijeme se pripremiti za prevenciju i zaštitu. Naš, ali i brojni drugi gradovi i općine, nisu u mogućnosti sami rješavati taj problem, tako da će nam kažnjavanje dodatno otežati ionako već ionako tešku situaciju”, kaže gradonačelnik. Valpovo je prošle godine za suzbijanje komaraca potrošilo 50.000 kuna, a za ovu godinu predviđen je isti iznos. Petrijevačka općina lani je za tu namjenu potrošila 10.000 kuna, a ove je godine predvidjela 30.000 kuna. Premda bi željeli, nisu u mogućnosti izdvojiti više i zbog toga su osobito ogorčeni na najave o mogućem kažnjavanju. “Jedini cilj takvih mjera je punjenje državne blagajne, a mi postajemo primjeri kako kod nas ne funkcionira fiskalna decentralizacija. Sve više obveza spušta se na lokalnu razinu, koja tolika opterećenja ne može izdržati”, kaže načelnik Općine Petrijevci, Ivo Zelić.

9,5

milijuna kuna za borbu protiv komaraca ove će godine na raspolaganju imati Grad Osijek, od toga iznosa Vlada RH daje pet milijuna kuna

200

tisuća kuna za tretiranje komaraca, a moguće je i nešto više, potrošit će Općina Bilje, toliki iznos na raspolaganju će imati i Đakovo

FINANCIJSKO ISCRPLJIVANJE

Zamjenik načelnika općine Čepin Ivan Žeravica kaže kako ta općina može podnijeti taj trošak, ali će manje općine imati problema. “To je još jedan od primjera kada država nameće obveze jedinicama lokalne samouprave bez najave ili odobravanja nekog prijelaznog roka. Kao da ne razumiju da će takvim troškovima ili kaznama financijski iscrpiti mnoge općine jer je tretiranje komaraca cijele godine veliki izdatak. Bilo bi korektno da država participira u troškovima tretiranja komaraca jer bi na taj način pokazala da se brine o dobrobiti građana i ujedno pomaže općinama i drugim jedinicama lokalne samouprave”, kaže donačelnik najveće osječko-baranjske općine koja broji trinaestak tisuća stanovnika.

Možda ste propustili...

PLENKOVIĆ: OBNOVA VIŠE OD 150 JAVNIH I KULTURNIH OBJEKATA

Održani misa i blagoslov crkve sv. Marka u povodu završetka obnove