Novosti
FOTOGRAFIJE POLUGOLIH MALOLJETNICA PONOVNO ONLINE

Djevojčice su same stavljale slike na
Facebook profile - nema kaznenog djela?
Objavljeno 22. travnja, 2014.

OSIJEK - Stotine fotografija polugolih ili oskudno odjevenih djevojčica starih samo 14, 15 i 16 godina te manji broj fotografija samo nešto starijih djevojaka, danima su dostupne na Facebook grupi koju je autor nazvao “Najveće drolje osnovnih i srednjih škola”. Fotografije djevojaka i djevojčica iz regije “lajkalo” je čak 62 tisuće ljudi, a procjenjuje se da je broj onih koji su fotografije pedofilskog sadržaja pogledali - bio i nekoliko puta veći. U opisu stranice, a na koju ni jučer nije bio zabranjen pristup, piše kako se na njoj može pronaći pregršt slika o "droljicama", a autor stranice u nekim je slučajevima uz fotografije objavljivao ime i prezime, grad te ostale podatke o djevojčicama. Stranica takvog sadržaja za Facebook očito nije problematična jer je, nakon što je oko 17 sati 21. travnja ugašena, od jučer ponovno dostupna. Kako su objavili srpski mediji, iako informacija još nije službeno potvrđena, iza pedofilske stranice stoji maloljetni Renato M. (16), iz Hrvatske, koji je imao lažni profil na ime Josip M. Navodno su u otkrivanju njegovog identiteta, odnosno IP adrese, pomogli članovi bosanskohercegovačke hakerske skupine koja sebe naziva United Bosnian Hackers.

Na stranici se jučer pojavio i komentar korisnika (moguće i pokretača stranice) koji se naziva DiZi i koji, između ostaloga, kritizira djevojčice koje se fotografiraju polugole, ali i njihove roditelje: ”Molim roditelje sve ove 'divne' djece, anđela, da svoje komplekse i svoje nedostatke u odgoju ne liječe na onima koji im pokušavaju otvoriti oči. Zapitajte se što moje dijete radi na Facebooku, što radi kada zatvori vrata svoje sobe. Provjerite fotografije na profilima svoje djece prije nego ih netko objavi negdje drugdje, nakon čega vi tvrdite da to krši prava vašeg djeteta”.

Kriminologinja Zlatica Kovačević, specijalizirana za visokotehnološki kriminal, kaže da je u ovome teško pronaći elemente kaznenoga djela, jer su djevojčice same postavljale fotografije na svoje Facebook profile, a te je fotografije netko kopirao i objavio ih na drugome mjestu. "Djevojčice nitko nije krišom fotografirao i kasnije zlouporabio te fotografije, one se same fotografije svojih obnaženih tijela postavljale na društvenu mrežu. Kazneno bi djelo bilo da netko te fotografije prodaje, ili da recimo postavlja oglase za prostituciju koristeći te fotografije. Policija ne može ništa učiniti jer ne postoji djelo za koje bi eventualno mogli teretiti i tragati za administratorima stranice", ističe Kovačević. Ipak, savjetuje roditeljima da mogu tužiti pokretače stranice za uznemiravanje, vrijeđanje i narušavanje ugleda.E.Soudil

ISTI SCENARIJ U VIROVITICI, ŽUPANJI, VINKOVCIMA...

Vrijedi podsjetiti da su se stranice sličnoga sadržaja na Facebooku pojavljivale i u Slavoniji (Vinkovci, Županja, Virovitica), no osim što je na njih zabranjen pristup nitko nije odgovarao za objavljivanje i vrijeđanje mladih djevojaka. I na kraju, vrijedi istaknuti jedan od FB komentara na objavu ovakvih fotografija - Sanela Stojanović iz Novog Sada napisala je: “Bolesnici su oni koji lajkaju i užasni su im roditelji koji ne znaju što im djeca rade, katastrofa...”.