Regija
GSV POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE O NEZAPOSLENOSTI:

Brekalo: Mi zapravo i ne znamo
koliko imamo nezaposlenih
Objavljeno 22. travnja, 2014.

POŽEGA – Gospodarsko socijalno vijeće Požeško-slavonske županije raspravljalo je o temama nezaposlenosti i zapošljavanja na području županije, a jedino kao zaključak je proizišlo da je stanje katastrofalno jer su podaci neumoljivi. Županija je od 2008. godine, kada je imala 20.593 zaposlenih, izgubila oko 3.300 radnih mjesta jer krajem 2013. bilježi samo 17.269 zaposlenih, a danas je taj broj još manji. Na Zavodu za zapošljavanje bilježi rekorde od 7.280 evidentiranih nezaposlenih osoba, što je povećanje od 50 posto unatrag nekoliko godina jer je 2008. godine imala evidentirano 4.800 nezaposlenih. Na 78.000 stanovnika županija prema nekim pokazateljima ima više od 50.000 radno sposobnog stanovništva, što znači da je samo trećina radno sposobnih i zaposlena.

Da je stvar i gora istaknuo je i predsjednik GSV-a Nikola Brekalo.

– To nije stvarno stanje nezaposlenih jer, kako kažu u Zavodu, otpišu one koji se ne prijave. Mi zapravo i ne znamo koliko imamo nezaposlenih u županiji. Drugi podatak, da se smanjio broj mladih na zavodu, ne govori razlog tomu, oni se nisu zaposlili, nego su otišli. Podatak o zaposlenosti govori da 2008. godinu ne možemo dostići ni za 10 godina jer uz sve planove i razvijanje poslova koji se planiraju u županiji ne donose masovno zapošljavanje i nemaju šanse zaposliti 3.300 onih koji su posao u međuvremenu izgubili – ističe Brekalo.

Zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović iznio je niz rješenja koja bi situaciju mogla poboljšati unatoč tome što nemamo dobro investicijsko okruženje i veliki problem neriješenog državnog poljoprivrednog zemljišta.

– Uz mjere ruralnog razvoja rješavanje poljoprivrednog zemljišta može brzo pomoći u zapošljavanju. Imamo puno zemlje s kojom se ništa ne događa već dvije godine, a mjere ruralnog razvoja smo dogovorili s EU. One bi razvile naš prostor, da ljudi proizvode hranu, ali i da se bave drugim djelatnostima s kojima mogu ostvarivati dohodak. Podići poljoprivredna gospodarstva i pokrenuti nove proizvodnje za koje su zainteresirani strani ulagači. To je prije svega svinjogojstvo, čiji razvoj nude investitori iz Danske i uzgajanje industrijske konoplje za koju imamo puno prihvatljivog zemljišta, a ta kultura traži mala ulaganja. Tu su i ulaganja u drvnu industriju, gdje imamo velike mogućnosti i za zapošljavanje - rekao je Jakopović. (AGM Kruna)

3.300

radnih mjesta je izgubljeno od 2008. godine

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike