Regija
PETNAEST PARCELA RIJEŠENO, SPORNA JE JOŠ JEDNA

Cesta Valenovac - Gazije još
će pričekati izvlaštenje parcele
Objavljeno 23. travnja, 2014.

GAZIJE - Prije tri godine počelo je sređivanje imovinsko-pravnih odnosa čestica na području koje će obuhvatiti gradnja županijske ceste Valenovac – Gazije. Bez većih zastoja i problema riješeno je 15 parcela, ali ostala je sporna još jedna parcela privatnog vlasnika za koju je predložen postupak izvlaštenja. Riječ je o zemljištu kojem je u zemljišnim knjigama našičkog Općinskog suda još uvijek kao vlasnik upisan pokojni Josip Šipoš, a površina obuhvaća 574 četvorna metra, uz postojeću makadamsku cestu prema Gazijama. Općina Feričanci predložila je Upravi za ceste Osječko-baranjske županije, nositelju investicije, da kod nadležnih tijela pokrenu postupak izvlaštenja, s obzirom na to da djeca pokojnog Šipoša, koja žive u Njemačkoj, nisu pokazala interes za suradnju i nisu voljna ustupiti zemljište zbog javnog interesa. Prema Zakonu o izvlaštenju, postupak se pokreće zbog potrebe gradnje objekata, ili radova u državnom interesu, a to se odnosi i na prometnu infrastrukturu, uz sporazumno utvrđenu naknadu ili zamjenu za odgovarajuće zemljište na nekom drugom mjestu.

- Prvo mi je trebalo osam mjeseci da sina i kećrku pokojnog Šipoša pronađem, njihove telefonske brojeve i adresu. Prije 60 dana pisanim putem i na hrvatskom i na njemačkom jeziku zamolio sam ih preko njihove majke da bez naknade ustupe zemljište radi potrebe gradnje ceste. Međutim, odgovor nisam dobio, a od njihove rodbine koja živi u Valenovcu, doznao sam da se oni ne žele odreći zemljišta. Preostalo mi je da Županijskoj upravi za ceste predložim izvlaštenje s dostavljenim vještačenjem, odnosno ponuđenom naknadom od dvije kune po četvornom metru. Sukladno tomu, djeci pokojnog Šipoša isplatila bi se naknada od 1.148 kuna - rekao je zamjenik načelnika općine Feričanci Mirko Jurčević. Dodao je da je na rješavanje ovog slučaja potrošio najviše vremena, truda i znanja.

- S ovom parcelom bila je muka i kaos. Naradio sam se, a još nije gotovo. Petnaest parcela riješio sam bez većih poteškoća, iako vlasnici i suvlasnici žive u drugim gradovima i državama pa je sve to potrajalo. Najvažnije je da su se vlasnici i suvlasnici svih 15 parcela odrekli zemljišta u korist ceste i to bez isplate nakade – naglasio je Jurčević.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike