Regija
JEDINI GEOPARK U RH

Svi potencijali Parka prirode Papuk nisu dovoljno iskorišteni?
Objavljeno 23. travnja, 2014.
Potrebno je raditi na širenju sadržaja, obogaćivanju ponude...

SLATINA – Park prirode Papuk prostire se na 336 četvornih kilometara Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, obuhvaća gradove Orahovicu i Kutjevo, a sjedište mu je u Voćinu. Ustanova ima ispostave u Velikoj i u Orahovici, a ustrojstvene jedinice su Ured ravnateljice, Služba stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Parka prirode, Služba čuvara prirode i Tehnička služba. S obzirom na to da ravnateljica i voditelji svih službi imaju sjedište u Velikoj, proizlazi da se iz ispostave ustanove upravlja njezinim sjedištem.

– Budući da sam rođen i odrastao u Humljanima, u neposrednom užem okruženju Parka prirode Papuk, a veliki sam zaljubljenik i poznavatelj toga prostora, poznate su mi njegove mogućnosti i kapaciteti. Tvrdim da su oni u velikoj mjeri neiskorišteni - kaže Slobodan Perić iz Slatine, dipl. ing. drvne industrije.

Perić uspoređuje svakodnevno prezentiranje prirodnih ljepota Kopačkog rita i vidljivi razvoj ruralnog turizma u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji s nedovoljnim poznavanjem ljepota i mogućnosti koje pruža Papuk.

– Budući da su prema definiciji parkovi prirode prostorna prirodna područja s ekološkim obilježjima nacionalne važnosti, s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima, budućnost je Parka prirode Papuk u održivom korištenju i razvoju svih njegovih prirodnih dobara, ljepota i resursa, uz suradnju s lokalnom zajednicom. Naime, samo zajedničkim radom može se održavati, istraživati, sačuvati i unaprijediti taj prostor koji nam je priroda podarila na čuvanje - kaže Perić.

Sve te aktivnosti moraju rezultirati razvojem turizma u svim oblicima, s gospodarskim razvojem toga kraja te ekonomskim napretkom na dobrobit lokalnog stanovništva.

Perić ukazuje na posebnu važnost markiranja značajnih i prepoznatljivih turističkih točaka u smislu kreiranja višednevne ponude obilazaka i smještaja posjetitelja. Pohvaljuje najavljenu gradnju suvremenog multimedijskog centra u Voćinu, ali smatra da je potrebno raditi na daljnjem širenju sadržaja, obogaćivanju ponude, promotivnim aktivnostima te komercijalizaciji, kako bi Park prirode Papuk dobio mjesto koje po svojim ljepotama i posebnostima zaslužuje.

– Po svojim odavno poznatim prirodnim ljepotama, specifičnom biljnom i životinjskom svijetu, geološkim nalazima te kulturno-povijesnim vrijednostima, a posebno jer je to jedini geopark u Hrvatskoj, Park prirode Papuk s užim i širim okruženjem treba biti jedan od nositelja razvoja ovoga kraja, u smislu razvijanja kontinentalnog turizma sa svim prednostima koje ta gospodarska grana donosi. Priroda je uvijek darežljiva, a čovjek kao dio te prirode treba njezine darove prihvatiti i podijeliti s drugima - kaže Slobodan Perić, koji turizam u svome kraju vidi kao drugi resurs po značenju, odmah iza poljoprivrede, a Park prirode Papuk smatra njegovim glavnim pokretačem.

Petar ŽARKOVIĆ

Perić ističe svakodnevno prezentiranje prirodnih ljepota Kopačkog rita i razvoj turizma

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike