Regija
BARANJCI U IZOLACIJI

Uskrsna čestitka HŽ-a: Baranja bez
14 vlakova vikendom i blagdanom
Objavljeno 23. travnja, 2014.
Jučer je izvješen novi vozni red koji je šokirao putnike

BELI MANASTIR - Neslužbene najave o ukidanju većeg broja vlakova na liniji Beli Manastir - Osijek i obrnuto, sudeći po novim voznim redovima izvješenim jučer na željezničkim kolodvorima (vrijede od 24. travnja), ostvarile su se. Baranja je, najnovijim potezom Hrvatskih željeznica, postala još izoliranija od ostatka Hrvatske. Osim jedine veze s Podravkom (radnim danom), Baranjci su ostali bez još 14 vlakova koji su do sada prometovali subotom, nedjeljom i blagdanima. Nije pomogla ni peticija s više od 650 potpisa poslana na adrese resornog ministarstva, HŽ-u, županu, gradonačelniku Belog Manastira te načelnicima općina kroz koje prolaze vlakovi. U dopisu poslanom uz peticiju, nezadovoljni putnici isticali su kako je u Baranji pravi blagoslov imati posao i uspijevati uzdržavati obitelj, pa je većina potpisnika zaposlena u Osijeku, kamo svakodnevno putuju vlakovima, što je gotovo jedini prijevoz do posla i natrag.

- Cijene prijevoza su pristupačne, vlakova koliko-toliko imamo dovoljno, iako bismo bili zadovoljni kada bi se vozni red prilagodio našim potrebama. No, kada se on planira, nitko nas ne pita za mišljenje - žale se putnici, naglašavajući kako su zadnjih godinu dana već ostali bez nekih vlakova, a sada ih to opet čeka. Najugroženiji će, sigurno, biti oni koji moraju na put vikendom ili blagdanom.

- Prvi vlak iz Belog Manastira po novom bi trebao krenuti u 7.03 sati, a zadnji iz Osijeka u 18.02 sata. Što će biti s onima koji rade od 7 ili do 19 sati - pitaju se putnici, osvrćući se i na mlade koji vlakom odlaze ''u život'' u Osijek. Zakinuti će biti i oni koji odlaze u posjete u osječki KBC, jer će iz Belog Manastira kretati u 7.03, a vraćati se vlakom koji iz Osijeka polazi u 15.27 sati, što je gotovo cijeli dan. Podsjetimo i na izjave putnika koje smo dobili prije desetak dana, kada se počelo ''šuškati'' o ukidanju vlakova. Jedna od anketiranih istaknula je kako njezina plaća nije dovoljna da se vozi automobilom, koji, uostalom, mnogi nemaju.

- Za razliku od većine ostalih, živim u Osijeku, a radim u Belom Manastiru. Put od Osijeka do Belog Manastira i natrag automobilom ne može biti jeftiniji od 50-ak kuna, samo za gorivo, dok me mjesečna karta izađe 443 kune. Ukidanjem subotnjeg vlaka koji iz Belog Manastira za Osijek polazi u 14.10 sati, kući ću moći krenuti tek u 16.15 sati, ili ću na posao morati doći automobilom. Tako pet puta mjesečno i skupi se lijep iznos - tvrdi. Kako bilo da bilo, vlakovi su ukinuti, a na putnicima je da se snalaze kako znaju.

Ivica GETTO
Linije ukinute zbog smanjenja sredstava iz proračuna

HŽ-u se pismeno obratio i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Odgovorio mu je Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ-a, Putnički prijevoz. “Što se tiče vlakova koji od 24. travnja više neće voziti na relaciji Beli Manastir - Osijek, radi se samo u vlaku br. 6201 na relaciji Beli Manastr (4.21) - Osijek (4.52) koji vozi od ponedjeljka do subote. Radnim danom i subotom tim se vlakom prevozi 12 putnika. Osijek i Beli Manastir svakodnevno će povezivati 20 vlakova. Ostale promjene odnose se na vožnju vlakova vikendom. Subotom će na relaciji Beli Manastir - Osijek i obratno voziti 12 vlakova, a nedjeljom 8 vlakova. Do promjena dolazi na području cijele RH i ova uprava ne izolira Slavoniju, niti bilo koji drugu regiju, a 90 posto promjena odnosi se na vikende i blagdane”, odgovorio je Ratković. Obrazlažući ukidanje vlakova diljem Hrvatske, ističe kako je rebalansom proračuna smanjen iznos od 131,5 milijuna kuna, pa je bila nužna izmjena voznog reda koja se odnosi na nerentabilne linije, čime će biti ušteđeno 80 milijuna kuna.

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike